Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες
Οκτώβρης, ο Σποράς
- Προφορική επικοινωνία-δεξιότητες γραφής- μαθηματικές έννοιες- βιολογία: συζητάμε για τον Οκτώβρη, το Σπορά. Γιατί τον έλεγαν έτσι οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια; Φυτεύουμε όσπρια (φακές- φασόλια), ποτίζουμε, παρατηρούμε και καταγράφουμε στο ημερολόγιο μας την ανάπτυξή τους. Συζητάμε για τα όσπρια. Γιατί τα τρώμε; Τι προσφέρουν στον οργανισμό μας; Αναζητούμε πληροφορίες και σχολιάζουμε… από το αλεύρι στο ψωμί…
- Δημιουργία και έκφραση (θεατρικό παιχνίδι): Ζωντανεύουμε το σποράκι ταξιδεύει.
- Παιδική λογοτεχνία:
- το σποράκι ταξιδεύει (Ε. Carle)
- ο σταρένιος (Α. Περιστεράκη-Ψυχογιού)
- Το σιτάρι (Α.Θεοχάρη)
Η οικογένειά μου
- Προφορική επικοινωνία-συζήτηση: Τι είναι οικογένεια; Η δική μου οικογένεια πόσα μέλη έχει; Πώς δημιουργείται μια οικογένεια; Πώς αλλάζει μια οικογένεια; Ποιοι ανήκουν στην οικογένειά μας; Τα ζώα έχουν οικογένεια; Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός;
- Προφορική επικοινωνία: Παρατηρούμε: τον πίνακα ζωγραφικής του Γ. Ιακωβίδη «Μητρική στοργή» και την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας και σχολιάζουμε: Τι εικονίζουν οι πίνακες; Τι να σκέφτεται κάθε μητέρα για το παιδί της;
- Παιδική λογοτεχνία:
- Ένα αδελφάκι για τον Αιμίλιο (Β.Weninger-E.Tharlet)
- Η κουκουβάγια και η πέρδικα (λαϊκό παραμύθι)
- Θέλω τον παππού και τη γιαγιά κοντούς(ποίημα, Ρ. Καρθαίου)
- Κοριτσάκι μου (ποίημα, Γ. Ρίτσος)
- Δημιουργία και έκφραση: Ζωγραφίζουμε: οικογενειακό πορτρέτο και το δέντρο της οικογένειάς μας. Κατασκευάζουμε: οικογενειακό στέμμα. Ζωντανεύουμε (θεατρικό παιχνίδι): το μύθο της κουκουβάγιας και της πέρδικας.
28η Οκτωβρίου
- Προφορική επικοινωνία. Συζητάμε: τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, για τον πόλεμο και την ειρήνη, γιατί οι άνθρωποι πολεμούν..
- Δημιουργία και έκφραση: τραγουδάμε με τον κ. Σπύρο και προετοιμάζουμε τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.
Τα σχήματα
Θυμόμαστε τον κύκλο και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Με απλά υλικά (χαρτί, κόλα, μαρκαδόρους) δημιουργούμε κατασκευές για τον κύκλο και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
Τα υλικά
Συζητάμε από πού βγαίνει το μαλλί, το ξύλο, το γυαλί, το πλαστικό, το σίδερο, τα δημητριακά, το νερό, η ζάχαρη, το αλάτι, η σοκολάτα, το γάλα.
Εργαστήρια Δεξιοτήτων:
- Θεματική ενότητα: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ. Συμπερίληψη, Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα. Τίτλος Προγράμματος: «Δε μαλώνω- αγκαλιά μεγάλη απλώνω!».
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι μία καινοτόμος διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία μετά την πιλοτική εφαρμογή της το 2021 έχει ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τα νήπια συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσω των οποίων αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη λήψη πρωτοβουλιών, την οργανωτική τους ικανότητα και την επίλυση προβλημάτων.
Στις δραστηριότητες προφορικού γραπτού λόγου ξεκινάμε την γνωριμία μας με τα γράμματα της Ελληνικής γλώσσας. Τα αναπαριστούμε με το σώμα μας, με πλαστελίνη και άλλα υλικά της τάξης. Προσπαθούμε να ενώσουμε ήχους, να διαβάσουμε «κομματάκια» από λέξεις και διασκεδάζουμε με γλωσσοδέτες και αινίγματα.
Στις δραστηριότητες για τις Τέχνες, ζωγραφίζουμε με παστέλ την προσωπογραφία μας.
Στις δραστηριότητες Φυσικής Αγωγής, κάνουμε μουσικοκινητική, παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια, δημιουργούμε διαδρομές με στεφάνια, εμπόδια και άλλα υλικά και εξασκούμαστε κινητικά.
Υπεύθυνη ομάδας,
κ. Βάσω