Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Οκτωβρίου

Ομάδα: Μικροί Αστερίες

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Οι Μικροί Αστερίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία:

  • να περιγράψουν τα μέλη της οικογένειάς τους,
  • να ανταλλάξουν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με την οικογένειά τους,
  • να καταγράψουν ανθρώπους που αγαπούν,
  • να γνωρίσουν διαφορετικές μορφές οικογένειας (π.χ. πυρηνική, μονογονεϊκή).

 

Γλώσσα:

Προφορικός Λόγος:

Συζητάμε:

η οικογένειά μου: Ποιοι είμαστε οικογένεια; Από πόσα και ποια μέλη αποτελείται; Πώς ονομάζονται; Πώς είναι η εξωτερική εμφάνιση του κάθε μέλους της οικογένειας; Τι επάγγελμα κάνει ο μπαμπάς και τι η μαμά μας; Τι αγαπάμε από κάθε μέλος της οικογένειάς μας και τι μας αρέσει να κάνουμε μαζί του; Οικογένειά μας είναι μόνο ο μπαμπάς, η μαμά και τα αδέρφια μας; Και οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείες, οι θείοι και τα ξαδέρφια μας τι είναι; Τι χρειάζεται μια οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της γης για να είναι ευτυχισμένη;

28η Οκτωβρίου 1940: εντοπίζουμε στο ημερολόγιο την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ειρήνη… Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να πολεμούν μεταξύ τους; Ποια είναι τα αποτελέσματα ενός πολέμου; Ποια αγαθά της ειρήνης χάνουμε όταν κάνουμε πόλεμο; Γιατί προτιμάμε την ειρήνη;

Τα παιδιά προσπαθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα προβάλλοντας επιχειρήματα.

Γραπτός Λόγος:

Οι Μικροί Αστερίες συμμετέχουν σε παιχνίδια Συντονισμού ματιού – χεριού. Συναρμολογούν και αποσυναρμολογούν αντικείμενα (π.χ. βίδες και παξιμάδια), παίζουν με την αλατοζύμη (πιέζουν, μαλακώνουν, κόβουν και πλάθουν την ζύμη και φτιάχνουν φιδάκια, παραστάσεις, το όνομά τους), περνούν χάντρες σε κορδόνι, σκίζουν χαρτιά με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μεσαίο).

Ο Συντονισμός ματιού – χεριού είναι η  ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τα μάτια και τα χέρια του, με αποτελεσματικότητα. Ο έλεγχος αυτός δεν εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αυτόματης ωρίμανσης, χρειάζεται προσεκτική εξάσκηση μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Οι ασκήσεις αυτές συμβάλλουν στο να αναπτύξει το παιδί τον έλεγχο που απαιτείται για την ακριβή τοποθέτηση του μολυβιού σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Παιδική Λογοτεχνία:

  • Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες, Συγγραφέας: Mary Hoffmam, Εκδόσεις: Ίκαρος
  • Το βιβλίο της ειρήνης, Συγγραφέας: Τοντ Παρ, Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ξένη Γλώσσα:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με την αγγλική γλώσσα, με την Υπεύθυνη Αγγλικών: κ. Σωτηρία Παπαποστόλη.

 

Μαθηματικά:

Οι Μικροί Αστερίες συγκρίνουν δύο ή περισσότερα αντικείμενα/ομάδες αντικειμένων μεταξύ τους. Συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καλούνται να παρατηρήσουν, να περιγράψουν και να συγκρίνουν το βάρος, την χωρητικότητα,  το μήκος, το ύψος, το πλάτος, την απόσταση.

Λέξεις – κλειδιά: πιο βαρύ, πιο ελαφρύ, περισσότερο, λιγότερο, μακρύ, κοντό, ψηλό, χαμηλό, πλατύ/φαρδύ, στενό, κοντά, μακριά.

 

Φυσικές Επιστήμες:

Από πού βγαίνει αυτό; Οι Μικροί Αστερίες ανακαλύπτουν από πού βγαίνει το μαλλί, το ξύλο, το γυαλί, το πλαστικό, το σίδερο, τα δημητριακά, το νερό, η ζάχαρη, το αλάτι, η σοκολάτα, το γάλα.

Ξεφυλλίζουμε βιβλία γνώσεων για να απαντήσουμε στα “γιατί, γιατί;” των μικρών περίεργων. Τα νήπια ενθαρρύνονται να παρατηρήσουν τις εικόνες των βιβλίων, να αναγνωρίσουν οικείες καταστάσεις και να ανακαλύψουν καινούργιες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.

 

Τέχνες:

Μουσική: Οι Μικροί Αστερίες τραγουδούν με την βοήθεια του Μουσικού κ. Σπύρου Θεοτοκάτου τραγούδια για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Εικαστικά: Οι Μικροί Αστερίες ζωγραφίζουν με πινέλα και τέμπερες τον εαυτό τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες περνούν χάντρες σε κορδόνι και παίζουν με την αλατοζύμη γυμνάζοντας τα δάχτυλά τους, προετοιμάζοντάς τα για την γραφή.

Αδρή κινητικότητα:

Παραδοσιακά παιχνίδια: Παίζουμε τα παιχνίδια: Το Κουτσό, Ένα λεπτό κρεμμύδι

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων:

Θεματική ενότητα: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ

ΕΥΘΥΝΗ. Συμπερίληψη, Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα. Τίτλος Προγράμματος: «Δε μαλώνω –αγκαλιά μεγάλη απλώνω».

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι μία καινοτόμος διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία μετά την πιλοτική εφαρμογή της το 2021 έχει ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τα νήπια συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσω των οποίων αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη λήψη πρωτοβουλιών, την οργανωτική τους ικανότητα και την επίλυση προβλημάτων.

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

κ. Βάσω