Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Νοεμβρίου

Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες

 

Το φθινόπωρο

  • Βιολογία – δεξιότητες γραφής – εικαστικά: περπατάμε στην περιοχή γύρω από το σχολείο και μαζεύουμε διαφορετικά φύλλα. Παρατηρούμε από ποιο δέντρο έπεσαν, το ζωγραφίζουμε και γράφουμε το όνομά του. Συζητάμε για φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα και φτιάχνουμε  φυτολόγιο με τα φθινοπωρινά φύλλα.
  • Προφορικός λόγος – θεατρικό παιχνίδι: στερεώνω ένα φύλλο σε ένα ξυλάκι, του χαρίζω τη φωνή μου και λέω την ιστορία του (πού ζούσε, ποιοι ήταν οι φίλοι του, πώς νιώθει με τις αλλαγές του καιρού).
  • Φυσικές επιστήμες – ανάγνωση: φτιάχνουμε ένα «μετρητή βροχής». Τον βγάζουμε στο μπαλκόνι μια μέρα που βρέχει, για να μαζέψουμε το νερό της βροχής και να μετρήσουμε το ύψος της βροχής. Με το «μετρητή βροχής» θα καταλάβουμε τι θέλει να πει η παροιμία «έριξε καρεκλοπόδαρα». Βρίσκουμε παροιμίες για τη βροχή, για τα σύννεφα και τον καιρό, τις διαβάζουμε και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει να πει η καθεμία.

 

Ο καιρός

Φυσικές επιστήμες –Προφορική επικοινωνία: θα μάθουμε μαζί για τον καιρό. Συζητάμε: τι είναι η βροχή και το χιόνι; Από που φυσάει ο αέρας; Πώς μετράμε τη θερμοκρασία; Τι σημαίνουν τα σύμβολα σε ένα χάρτη καιρού;

Φτιάχνουμε τον δικό μας εβδομαδιαίο πίνακα καιρού και αποφασίζουμε για την ώρα της ημέρας που θα τον καταγράφουμε.

 

Ο αέρας, το νερό, η φωτιά

Φυσικές επιστήμες – Προφορική επικοινωνία: το νερό Κάνουμε πείραμα και ανακαλύπτουμε τι βυθίζεται και τι επιπλέει. Σκεφτόμαστε και συζητάμε: πού οφείλεται το ότι βυθίζονται ή επιπλέουν τα αντικείμενα; Στο χρώμα τους, στο σχήμα τους, στο βάρος τους, στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα; Το νερό είναι πολύ χρήσιμο και πολύτιμο! Συζητάμε: τι θα συμβεί αν το νερό στερέψει;

Φυσικές επιστήμες – Παιδική λογοτεχνία: Διαβάζουμε την περιπέτεια μια σταγόνας και τον μύθο με τον γάιδαρο που κουβάλησε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα σφουγγάρια..

Φυσικές επιστήμες – Προφορική επικοινωνία- ο αέρας: που βρίσκεται; Τον αισθάνομαι αλλά δεν τον βλέπω… υπάρχει αέρας στην τάξη μας; Παίρνουμε σακούλα και προσπαθούμε να τον παγιδέψουμε…

Φυσικές επιστήμες – Παιδική λογοτεχνία: Διαβάζουμε ιστορίες  με πολλούς ανέμους από τη μυθολογία: Ζαραμπούκα Σ., ο κόσμος γεννιέται, οι Τιτάνες, ο Δίας και η οικογένειά του,  και: οι Μοίρες, ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας, οι Άνεμοι.  Επίσης ιστορίες για τη φωτιά από τη μυθολογία: Ζαραμπούκα, η Ήρα, ο Ήφαιστος, η Αφροδίτη και ο Άρης.

 

Εικαστικά–Μαθηματικά: 

  • Μαθαίνουμε τους αριθμούς 1 & 2. Κάθε φορά που θα μαθαίνουμε μαζί έναν αριθμό, θα φτιάχνουμε μία καρτέλα  και θα συμπληρώνουμε μαζί την παρέα των αριθμών.
  • Γνωρίζουμε τα χρήματα. Πιο αξίζει πιο πολύ; Τα παρατηρούμε προσεκτικά.. προσέχουμε τους αριθμούς που είναι γραμμένοι πάνω τους…

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων:

Θεματική ενότητα: Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία

Τίτλος προγράμματος: Οι μαθητές της Ελλάδας στην… Κεφαλονιά: Εθνικός Δρυμός Αίνου.

 

STEAM PARK

Ο κύριος Πάρκερ, ο διευθυντής του πάρκου STEAM, κάθε φορά που συναντιέται με τους Μεγάλους Αστερίες τους αναθέτει μια διαφορετική αποστολή! Ζητά την βοήθειά τους, ώστε το πάρκο να γίνει περισσότερο λειτουργικό και ταυτόχρονα ελκυστικό και διασκεδαστικό για τους επισκέπτες… Οι Μεγάλοι Αστερίες αρχίζουν να σκέφτονται σαν μικροί επιστήμονες… 

 

Στις δραστηριότητες προφορικού και γραπτού λόγου συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με  τα γράμματα της Ελληνικής γλώσσας. Τα αναπαριστούμε με το σώμα μας, με πλαστελίνη και άλλα υλικά της τάξης. Προσπαθούμε να ενώσουμε ήχους, να διαβάσουμε «κομματάκια» από λέξεις  και διασκεδάζουμε με γλωσσοδέτες και αινίγματα.

 

Στις δραστηριότητες για τις Τέχνες, ζωγραφίζουμε αντλώντας έμπνευση από τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα του φθινοπώρου.

 

Στις δραστηριότητες Φυσικής Αγωγής, κάνουμε μουσικοκινητική, παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια, δημιουργούμε διαδρομές με στεφάνια, εμπόδια και άλλα υλικά και εξασκούμαστε κινητικά.

 

Υπεύθυνη ομάδας,

κ. Βάσω