Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Νοεμβρίου

Ομάδα: Μικροί Αστερίες

 

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Οι Μικροί Αστερίες με αφορμή ένα περιστατικό, ένα γεγονός που συμβαίνει στην σχολική τους ζωή έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν ώστε να:

  • αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους (αναφέρουν καταστάσεις που τους προκαλούν χαρά, θυμό, στενοχώρια και σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης, αναφέρουν στο τέλος της ημέρας κάτι που τους ευχαρίστησε, τους στεναχώρησε ή τους θύμωσε),
  • οριοθετούν την συμπεριφορά τους (περιμένουν την σειρά τους για κάποιο παιχνίδι ή για να πάνε στην τουαλέτα),
  • καλλιεργήσουν ηθικές αξίες όπως αλληλεγγύη, υπευθυνότητα (βοηθούν ένα παιδί που δυσκολεύεται σε μια δραστηριότητα, αναφέρουν περιπτώσεις κατά τις οποίες βοήθησαν ένα άλλο παιδί ή έναν ενήλικο και σχολιάζουν τα συναισθήματα των άλλων και τα δικά τους).

 

Γλώσσα:

Προφορικός Λόγος:

Συζητάμε:

το Φθινόπωρο: Η φύση γύρω μας αλλάζει. Τι από αυτά που παρατηρούμε γύρω μας μας κάνει εντύπωση; Γιατί πέφτουν τα φύλλα των δέντρων στην αυλή του σχολείου μας; Τι χρώμα έχουν; Τι σχήμα έχουν; Είναι μαλακά ή σκληρά; Γιατί κάποια δέντρα χάνουν τα φύλλα τους και κάποια άλλα όχι; Συζητάμε για φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα.  Γιατί ντυνόμαστε με διαφορετικά ρούχα; Γιατί φεύγουν τα πουλιά; Ένα καινούργιος μήνας του Φθινοπώρου έφτασε… Αναφέρουμε στα παιδιά τις λαϊκές ονομασίες του Νοέμβρη: Κρασομηνάς (γιατί ανοίγουν τα βαρέλια με το κρασί), Βροχάρης (γιατί πέφτουν πολλές βροχές), Μεσοσπορίτης (γιατί μέχρι τη μέση του μήνα σπέρνουν τα τελευταία χωράφια), Σκιγιάτης (γιατί η νύχτα μεγαλώνει και η γη σκιάζεται). Συζητάμε και ελέγχουμε εάν είναι δικαιολογημένες αυτές οι ονομασίες.

η ελιά: Ποιο δέντρο μας δίνει τον καρπό της ελιάς; Τι μας δίνει ο καρπός της ελιάς; Τι είναι ο ελαιώνας; Πώς γίνεται η συγκομιδή του καρπού, το λιομάζωμα; Πώς από την ελιά γίνεται το λάδι, στο ελαιοτριβείο; Αναφερόμαστε σε παροιμίες με την ελιά (Του έβγαλε το λάδι, Μη ρίχνεις λάδι στην φωτιά) και σε αινίγματα (Από κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται το μέσα της πετιέται, τί είναι; Μάνα και θυγατέρα έχουν το ίδιο όνομα, τί είναι;), προσπαθούμε να τα εξηγήσουμε. Αφηγούμαστε τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Τι συμβολίζει η ελιά;
Τα παιδιά προσπαθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα προβάλλοντας τις δικές τους εμπειρίες και επιχειρήματα.

Γραπτός Λόγος:

Οι Μικροί Αστερίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες Διάκρισης μεταξύ εικόνας και φόντου. Τα παιδιά παίζουν τόμπολα εικόνων, εντοπίζουν μέσα σε μια σύνθετη εικόνα κάτι συγκεκριμένο, ζητάμε να μας φέρουν ένα μπλε αντικείμενο, κάτι που είναι σκληρό, μια πράσινη χάντρα μέσα σε ένα κουτί με μπλε χάντρες κ.ο.κ. Επιπλέον, πραγματοποιούν ασκήσεις σε φύλλα εργασίας που τα βοηθούν να εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι συγκεκριμένο μέσα σε μια σύνθετη εικόνα.

Η διάκριση μεταξύ εικόνας και φόντου έχει σχέση με την ικανότητα της οπτικής διαφοροποίησης μεταξύ ενός αντικειμένου ή στοιχείου που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και αυτού που βρίσκεται στο φόντο. Εστιάζουμε σε αυτό που είναι σημαντικό χωρίς να αφήνουμε να αποσπά την προσοχή μας το περιβάλλον. […] Για παράδειγμα, ένα παιδί είναι ικανό να εστιάσει την προσοχή του στον πίνακα, παρά τα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον του, όπως είναι οι ζωγραφιές που βρίσκονται στον τοίχο, τα έπιπλα της τάξης, οι συμμαθητές του, ο θόρυβος και οι μυρωδιές που υπάρχουν γύρω του (Γερουλάνου, 2015).

 

Παιδική Λογοτεχνία:

  • Το Φθινόπωρο, Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις: Κέδρος
  • Το σιτάρι, Συγγραφέας: Άννη Θεοχάρη, Εκδόσεις: Λιβάνη
  • Το σποράκι ταξιδεύει, Συγγραφέας: Eric Carle, Εκδόσεις: Λιβάνη
  • Η Αθηνά, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας και η Άρτεμη (Μυθολογία, τρίτος τόμος), Συγγραφέας: Σοφία Ζαραμπούκα, Εκδόσεις: Πατάκη

 

Ξένη Γλώσσα:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με την αγγλική γλώσσα, με την Υπεύθυνη Αγγλικών: κ. Σωτηρία Παπαποστόλη.

 

Μαθηματικά:

Οι Μικροί Αστερίες θα ταξινομήσουν αντικείμενα. Ταξινόμηση είναι ο διαχωρισμός και η ομαδοποίησή τους με βάση ομοιότητες και διαφορές των ιδιοτήτων αυτών των αντικειμένων (Κουτσουβάνου, 2011). Τα νήπια θα συμμετέχουν σε δομημένες δραστηριότητες με ορισμένα κριτήρια ή θα αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια για διαχωρισμό. Κριτήρια ταξινόμησης μπορεί να είναι το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα, το υλικό, η ηλικία, το φύλο, μια ιδιότητα, τα επαγγέλματα, οι γεύσεις…

Οι ταξινομήσεις εξοικειώνουν τα παιδιά με την έννοια των κανόνων και των κριτηρίων, αφού ταξινομούν αντικείμενα με βάση ένα ή περισσότερα κριτήρια. Η έννοια του κανόνα συνδέεται με τις σειροθετήσεις (με τις οποίες θα ασχοληθούν τα νήπια το επόμενο διάστημα), γιατί η διάταξη γεγονότων, αντικειμένων και καταστάσεων γίνεται με βάση ορισμένους κανόνες.

 

Φυσικές Επιστήμες:

  • Ο αέρας, η γη, το νερό, η φωτιά. Ξεφυλλίζουμε βιβλία γνώσεων και με βάση τις εμπειρίες των παιδιών, γνωρίζουμε και συζητάμε για τα τέσσερα στοιχεία.
  • Ζώα σε χειμερία νάρκη: Τι είναι χειμερία νάρκη; Ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Πώς προετοιμάζονται τα ζώα για τη χειμερία νάρκη; Γνωρίζουμε, περιγράφουμε και μαθαίνουμε για τα ζώα σε χειμερία νάρκη, αξιοποιώντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις μας, βιβλία γνώσεων και εκπαιδευτικά βίντεο.

 

Τέχνες: 

Μουσική: Με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου, τα νήπια τραγουδούν για το Φθινόπωρο.

Εικαστικά: Οι Μικροί Αστερίες, με πινέλα και τέμπερες, το ημερολόγιό τους με τις τέσσερις εποχές.

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες συναρμολογούν παζλ και σκίζουν χαρτιά.

Αδρή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες κάνουν μουσικοκινητική. Το αρκουδάκι, το γατάκι, η ζούγκλα, το κοκοράκι…

Η μουσικοκινητική αγωγή προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις «μουσική» και «κίνηση». Στα προγράμματα φυσικής αγωγής οι μουσικοκινητικές δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στη σχέση κίνησης και ρυθμού. Στόχος τέτοιων δραστηριοτήτων για τα νήπια είναι η σωματική ανάπτυξη του παιδιού και συγκεκριμένα η ανάπτυξη της λεπτής και αδρής κινητικότητας, ο συντονισμός των διαφόρων μερών του σώματος, η ευελιξία του σώματος.

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων:

Θεματική ενότητα: Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία

Τίτλος προγράμματος: Οι μαθητές της Ελλάδας στην… Κεφαλονιά: Εθνικός Δρυμός Αίνου.

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

κ. Βάσω