Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες
Μάρτης: ποιος μήνας του χρόνου είναι ο Μάρτης; Τι σχέση έχει με την Άνοιξη; Ποιες παροιμίες ξέρουμε για αυτόν το μήνα;
Προφορικός λόγος-λαϊκή παράδοση: Για το Μάρτη η λαϊκή σοφία έχει δώσει πολλές παροιμίες. Διαβάζουμε μερικές από αυτές και συζητάμε πώς τον περιγράφουν.
Ανάγνωση-Γραφή: Το Μάρτιο τον λένε και πεντάγνωμο γιατί αλλάζει γνώμη για το τι καιρό θα κάνει. Η λέξη «πεντάγνωμος» σχηματίζεται από δύο λέξεις, από το «πέντε» και τη «γνώμη». Παίζουμε με τις λέξεις: συνθέτουμε δύο και φτιάχνουμε καινούργια.
Πληροφορική: Συνδεόμαστε στο διαδίκτυο και αναζητούμε πληροφορίες για τα πουλιά που έρχονται την άνοιξη.
Ανάγνωση & Εικαστικά: Τα παλιά χρόνια για να καλωσορίσουν τον ερχομό των χελιδονιών και την άνοιξη, τα παιδιά έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού, το κρατούσαν στο χέρι και τραγουδούσαν τα «χελιδονίσματα», δηλ. τραγούδια για τα χελιδόνια. Ακούμε χελιδονίσματα και με απλά υλικά φτιάχνουμε τη Χελιδόνα και τραγουδάμε.
25η Μαρτίου: τι γιορτάζουμε; Πότε ακούστηκε η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος»; Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας την ίδια ημέρα;
Παιδική λογοτεχνία- λαϊκή τέχνη και παράδοση: διαβάζουμε την ιστορία «τα Ελληνάκια» της Ε. Φακίνου, παρατηρούμε την εικονογράφηση που είναι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης .
Προφορική επικοινωνία: οι Έλληνες όσο καιρό αγωνίζονταν είχαν ένα σύνθημα: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Σκεφτόμαστε και συζητάμε τι ακριβώς εννοούσαν. Αναζητούμε πληροφορίες για τους ήρωες του 1821.
Θρησκευτική ζωή: Συζητάμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η άνοιξη: τι συμβαίνει στη φύση την άνοιξη; Μαθαίνουμε για τα έντομα και τα λουλούδια.
Παιδική λογοτεχνία: θυμόμαστε το μύθο με την αρπαγή της Περσεφόνης. Διαβάζουμε το βιβλίο ο Ερμής, ο Πλούτωνας, η Περσεφόνη, η Δήμητρα και ο Διόνυσος και μαθαίνουμε τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον ερχομό της Άνοιξης.
Βιολογία- γραφή –πληροφορική: συζητάμε για τα έντομα που γνωρίζουμε , φτιάχνουμε ένα κατάλογο για αυτά και αναζητούμε πληροφορίες και φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Μελέτη Περιβάλλοντος: Στον περίπατο μας γύρω από την περιοχή του σχολείου παρατηρούμε και συλλέγουμε λουλούδια. Ανατρέχουμε στο φυτολόγιο της τάξης και δημιουργούμε συλλογές με άνθη.
η Γη μας, ο Άρης, το ηλιακό μας σύστημα.
Ξεκινάμε το ταξίδι μας στο ηλιακό μας σύστημα. Γνωρίζουμε και εξερευνούμε τον Ήλιο, το πιο μεγάλο αστέρι, και τους πλανήτες: τον Ερμή, την Αφροδίτη, την Γη και την Σελήνη (τον δορυφόρο της Γης), όπου κάνουμε μια στάση για να ανακαλύψουμε πώς συμβαίνει η εναλλαγή ημέρας και νύχτας, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα, τον Πλούτωνα, τα αστέρια και τους αστερισμούς… Αξιοποιούμε διάφορες πηγές γνώσης, μεταξύ αυτών τα βιβλία γνώσεων, εκπαιδευτικά βίντεο, τρισδιάστατη απεικόνιση του ηλιακού μας συστήματος μέσα στην τάξη, για να κατανοήσουμε τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος!
Οι Μεγάλοι Αστερίες ξεκινούν την προετοιμασία τους για το 3ο φεστιβάλ STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Προσχολική Εκπαίδευση: «Μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη;»
STEAM PARK
Οι Μεγάλοι Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το εκπαιδευτικό πακέτο της LEGO Education: STEAM Park. Τα νήπια διερευνούν, παρατηρούν, υποβάλουν ερωτήσεις, καταγράφουν παρατηρήσεις, αναλαμβάνουν ρόλους, συνεργάζονται…
Απτικός Προγραμματισμός Ρομπότ
Οι Μεγάλοι Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το ρομποτικό ποντίκι Κόμπιτ. Δημιουργούν διαδρομές σε δάπεδο, καταγράφουν τον κώδικα και εισάγουν τις εντολές στο ρομποτικό ποντίκι. Θα φτάσει ο Κόμπιτ στο τυρί;
Στις μαθηματικές δραστηριότητες δημιουργούμε σύνολα μέχρι το 10, προσθέτουμε, αφαιρούμε, μοιράζουμε δίκαια… μαθαίνουμε την ώρα…
Στις δραστηριότητες ανάγνωσης διαβάζουμε λέξεις και προτάσεις… στις δεξιότητες γραφής ενθαρρύνουμε την αναδυόμενη γραφή…
Στις δραστηριότητες για τις Τέχνες δημιουργούμε την κυρά Σαρακοστή, αξιοποιώντας όσπρια και ζωγραφίζουμε με παστέλ σχέδια εμπνεσμένα από την διατροφή και το διάστημα.
Υπεύθυνη ομάδας,
κ. Βάσω