Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Μαρτίου

Ομάδα: Δελφινάκια

 

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Τα Δελφινάκια καλλιεργούν την σημασία του μοιράσματος. Τί σημαίνει μοιράζομαι; Πώς νιώθω όταν μοιράζομαι; Μπορώ και να μην μοιραστώ κάτι; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο το εκφράζω; Τα νήπια καλλιεργούν τη δεξιότητα της διαπραγμάτευσης μέσω της λεκτικής έκφρασης. Μαθαίνουν να περιμένουν  τη σειρά τους και να δέχονται μια αρνητική απάντηση από κάποιον/α φίλο/η τους.

 

Καλωσορίζουμε την Άνοιξη, υποδεχόμαστε τις Απόκριες και μαθαίνουμε για τα ζώα που ζουν στο δάσος.

Γλώσσα:

Προφορική επικοινωνία-συζήτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Άνοιξης; Ποια φρούτα και ποια λαχανικά τρώμε την Άνοιξη; Ποια έντομα συναντάμε στην φύση την Άνοιξη; Πλησιάζουν οι Απόκριες; Αλήθεια τί είναι; Τι κάνουμε τότε; Πώς καταλαβαίνουμε γύρω μας τις Απόκριες; Τί είναι το δάσος; Ποια είναι τα ζώα που ζουν στο δάσος; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Τί τρώνε; Τί γεννάνε;

Προφορική επικοινωνία: Παρατηρούμε κάρτες που απεικονίζουν τα χαρακτηριστικά της Άνοιξης και τα αποκριάτικα χαρακτηριστικά και συζητάμε για αυτά. Παρατηρούμε κάρτες με τα ζώα που ζουν στο δάσος και παίζουμε γρίφους με αυτά.

Παιδική λογοτεχνία: διαβάζουμε παραμύθια με ήρωες ζώα του δάσους. Διαβάζουμε βιβλία και μαθαίνουμε για την αξία του μοιράσματος: 

  • Μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία, Συγγραφέας: WeningerBrigitte, Εκδόσεις: Πατάκη.
  • Ένας για όλους και όλοι για έναν. Συγγραφέας: WeningerBrigitte, Εκδόσεις: Πατάκη.
  • Όλα δικά μου. Δέκα φοβερά κόλπα για να τους τα πάρετε όλα. Συγγραφέας: Moost Nelle. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος.

 

Μαθηματικά: Συνεχίζουμενα να δημιουργούμε μοτίβα της μορφής Α-Β-Α-Β.

 

Τέχνες:  

Μουσική: Με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου, τα Δελφινάκια τραγουδούν για τα ζώα που ζουν στο δάσος και τραγούδια που έχουμε μάθει.

Εικαστικά: με φαντασία και μαρκαδόρους ιχνογραφούμε σε χαρτί σχέδια. Τα νήπια ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν παράλληλα με τη δασκάλα τους αντιγράφοντας από πρότυπο την προσωπογραφία τους, έναν ήλιο, ουρανό, γρασίδι…Ζωγραφίζουμε με πινέλα σχέδια με ζώα του δάσους.

Κατασκευές: κάνουμε σύνθεση ενός χαρταετού.

Θεατρικό παιχνίδι: ζωντανεύουμε το παραμύθι «Ο Αρλεκίνος».

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:  παίζουμε με το ζυμαράκι και πλάθουμε ήλιους, παιδάκια, δέντρα, φίδια, κι ό,τι μας προτείνει η φαντασία μας. Περνάμε χάντρες σε κορδονάκι. Φτιάχνουμε σύνθετα παζλ. Παίζουμε με τα μανταλάκια.Ανοίγουμε και κλείνουμε καπάκια από μπουκάλια.

Αδρή κινητικότητα: πηγαίνουμε στο δάσος, κάνουμε μουσικοκινητική αναπαριστώντας τα ζώα που ζουν εκεί. 

 

Υπεύθυνες  ομάδας,

κ. Γιώτα & κ. Μαρίνα