Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Μαρτίου

Ομάδα: Μικροί Αστερίες

 

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Οι Μικροί Αστερίες ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν επικοινωνιακές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα,

 • ενθαρρύνονται να ακούν και να κατανοούν αυτό που τους λέει κάποιος,
 • ενθαρρύνονται να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν, 
 • ενθαρρύνονται να εκφράζουν με σαφήνεια ένα μήνυμα,
 • ενθαρρύνονται να υιοθετούν τρόπους ευγενείας στις διαπροσωπικές σχέσεις (π.χ. παρακαλώ, ευχαριστώ, συγνώμη, προσέγγιση του άλλου για παιχνίδι ή πληροφόρηση)
 • προσπαθούν να επικοινωνήσουν με μη λεκτικό τρόπο,
 • συζητούν για διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας ανάλογα με τον συνομιλητή και το πλαίσιο (π.χ. συνομήλικο, ενήλικο, οικείο ή άγνωστο πρόσωπο, οικογένεια, γειτονιά).

 

Γλώσσα:

Προφορικός Λόγος:

Συζητάμε: 

ο Μάρτιος:Μάρτης γδάρτης και παλουκοκαύτης! Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει! Γνωρίζουμε παροιμίες που αναφέρονται στον Μάρτιο. Τι θέλουν να μας πουν; Προσπαθούμε να τις καταλάβουμε, να ερμηνεύσουμε τον αλληγορικό τους λόγο… Φτιάχνουμε μαρτάκια, μαθαίνουμε την παράδοση και το έθιμο για το βραχιολάκι του Μάρτη… Μόλις ο μήνας τελειώσει θα τα πετάξουμε στις στέγες των σπιτιών για να τα βρουν τα χελιδόνια και να τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τις φωλιές τους! Από πού έρχονται τα χελιδόνια; Πώς τα καταφέρνουν και κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι; Πώς γνωρίζουν τον δρόμο της επιστροφής; Πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους; Πώς φροντίζουν τα μικρά τους; Έχουν εχθρούς; Τι συμβολίζουν τα χελιδόνια; Γνωρίζουμε το έθιμο του χελιδονίσματος. 

οι Απόκριες: Γνωρίζουμε την ιστορία του Αρλεκίνου… Τι ωραία που είναι τα πολύχρωμα ρούχα του! Τι σημαίνει η λέξη Απόκριες; Ποια είναι τα έθιμα αυτής της περιόδου στον τόπο μας; Τι θα θέλαμε να ντυθούμε τις Απόκριες; Ντυνόμαστε μασκαράδες και ξεφαντώνουμε! 

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί λέγεται “Καθαρά”; Ποια είναι τα έθιμα αυτής της ημέρας; Συζητάμε για το πέταγμα του χαρταετού, τα νηστίσιμες τροφές… Γνωρίζουμε την λαϊκή παράδοση για την κυρά Σαρακοστή… 

η Άνοιξη: Καλώς μας ήρθες, άνοιξη! Πάμε περίπατο στην περιοχή γύρω από το σχολείο! Κατά την διάρκεια της διαδρομής, παρατηρούμε πόσο αλλάζει η φύση την Άνοιξη… Καταγράφουμε ήχους που ακούμε γύρω μας, μετράμε τα πέταλα των λουλουδιών, αναγνωρίζουμε έντομα της άνοιξης…

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Γιατί την ονομάζουμε διπλή γιορτή; Συζητάμε για τα αγαθά της ειρήνης… Γιατί η γη έχει πονόλαιμο κάθε φορά που γίνεται πόλεμος;  Διαβάζουμε την ιστορία της Ευγενίας Φακίνου, Τα ελληνάκια, συζητάμε για τον όρο Επανάσταση, τους λόγους που οδήγησαν του Έλληνες στην Επανάσταση… Γνωρίζουμε τους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, προσωπογραφίες. Παρατηρούμε την ελληνική σημαία, κάνουμε υποθέσεις σε σχέση με το τι μπορεί να εννοούσαν με την φράση “Ελευθερία ή Θάνατος”…

 

Γραπτός Λόγος: 

Οι Μικροί Αστερίες πραγματοποιούν ασκήσεις Αντίληψης του χώρου σε φύλλα εργασίας. Σε αυτές τις ασκήσεις τα νήπια ενθαρρύνονται να “πηδήσουν” με το μολύβι πάνω από μερικές γραμμές, καλύπτοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς να σταματήσουν καθόλου. Κατά την διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, οι Μικροί Αστερίες, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα πώς θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσουν κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με γωνία ή στροφή. Για αυτό τον λόγο, χρειάζεται να μάθουν πώς να προσαρμόζονται και να χειρίζονται ανάλογα το μολύβι, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη τους την αλλαγή στην κατεύθυνση. (Γερουλάνου, 2015). 

 

Παιδική Λογοτεχνία:

 • Η Άνοιξη, Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου,  Εκδόσεις: Κέδρος
 • Τα παιδιά της Άνοιξης, Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις: Πατάκη
 • Τα ελληνάκια, Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις: Κέδρος
 • Δύο γυναίκες στην Επανάσταση: Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Κωνσταντίνος Κανάρης, Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Αθανάσιος Διάκος, Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή, Εκδόσεις: Καστανιώτη
 • Κλέφτες και αρματολοί, Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή, Εκδόσεις: Καστανιώτη 

 

Ξένη Γλώσσα:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με την αγγλική γλώσσα, με την Υπεύθυνη Αγγλικών: κ. Σωτηρία Παπαποστόλη.

 

Μαθηματικά:

Οι Μικροί Αστερίες θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες Σειροθέτησης. Οι σειροθετήσεις, οι διατάξεις δηλαδή αντικειμένων και γεγονότων, καθορίζουν τη σειρά περισσότερων από δύο αντικειμένων με βάση ένα κριτήριο διαδοχής, το οποίο μπορεί να είναι ποιοτικό (διαδοχές σε μια διαδρομή, αποχρώσεις, ένταση κλπ.) ή ποσοτικό (χρονική εξέλιξη, μεγέθη, ποσότητες). (Αρμενιάκου, κ.ά., 2008) Τα νήπια θα εμπλακούν σε δραστηριότητες που τα προτρέπουν να τοποθετούν αντικείμενα ή γεγονότα στη σειρά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η διάταξη σε σειρά θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι αριθμοί έχουν μια συγκεκριμένη σειρά (από τα λιγότερα στα περισσότερα) και ότι κάθε αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά ένα από τον προηγούμενο. (Κουτσουβάνου, 2011) 

 

Τέχνες:  

Μουσική: Οι Μικροί Αστερίες τραγουδούν με την βοήθεια του κυρίου Σπύρου τραγούδια για  την Εθνική μας Επέτειο. 

Εικαστικά: Οι Μικροί Αστερίες στο καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργούν τον χαρταετό και την κυρά Σαρακοστή.

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες παίζουν και γυμνάζουν τις μικρές μυϊκές ομάδες των χεριών τους. Καλούνται, χρησιμοποιώντας τα τρία δάχτυλα, τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο, να βιδώσουν βίδες και παξιμάδια, να συνδέσουν τους κρίκους σε αλυσίδες, να κουμπώσουν ακροβάτες σε στεφάνια, να συνδέσουν σφηνώματα… Τα νήπια παίζουν και αναπτύσσουν την λεπτή κινητικότητα που τα βοηθά στις ασκήσεις Γραφής. 

Αδρή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες κάνουν μουσικοκινητική… Έλα έλα αλογάκι (γκαλόπ), το παπάκι (βαθιά κάμψη γονάτων), το χελιδόνι (φτερούγισμα με κίνηση των χεριών), ο γίγαντας (περπάτημα στις μύτες των ποδιών με ψηλά τεντωμένα χέρια), οι νάνοι (βαθύ κάθισμα), το γατάκι (κάμψη της σπονδυλικής στήλης)… 

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

Κ. Βάσω