Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Μαΐου

Ομάδα: Δελφινάκια

 

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Ανακαλύπτουμε  μηνύματα με αξίες που μας φέρνουν τα λογοτεχνικά βιβλία, όπως η ειλικρίνεια, η εργατικότητα (με την προσπάθεια θα τα καταφέρω), η αλληλοβοήθεια, η καλοσύνη, η συζήτηση, η φιλία, η κατανόηση.

 

Θυμόμαστε τα χαρακτηριστικά της Άνοιξης. Μαθαίνουμε για τα επαγγέλματα και πώς μεγαλώνει ένα φυτό.

Γλώσσα – προφορικός λόγος:

Προφορική επικοινωνία-συζήτηση: 

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Άνοιξης; Ποια φρούτα και ποια λαχανικά τρώμε την Άνοιξη; Ποια έντομα συναντάμε στην φύση την Άνοιξη;
  • Πώς μεγαλώνει ένα φυτό; Τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει; Ποια είναι τα μέρη ενός φυτού;
  • Ποια είναι τα επαγγέλματα; Παρατηρούμε κάρτες με τα επαγγέλματα και απαντάμε στα ερωτήματα: Τι είναι; (πυροσβέστης) Πού δουλεύει; (στον πυροσβεστικό σταθμό) Τι κάνει; (σβήνει τις πυρκαγιές στα δάση και όπου αλλού χρειαστεί,…) Τι φοράει; (κόκκινη στολή, κόκκινο καπέλο, μαύρα παπούτσια και κρατάει μία μάνικα) Πώς λέγεται το όχημα που χρησιμοποιεί; (πυροσβεστικό όχημα).

 

Μαθηματικά:

  • Τα Δελφινάκια κάνουν σειροθέτηση. Τοποθετούν κάρτες στην σειρά και διηγούνται μια σύντομη ιστορία περιγράφοντας τί συμβαίνει στην αρχή, μετά, ύστερα και στο τέλος. 
  • Τα Δελφινάκια παίζουν με τις αντίθετες έννοιες.
  • Τα Δελφινάκια παρατηρούν 2 κάρτες κάθε φορά και βρίσκουν τις διαφορές.

 

Τέχνες:  

Μουσική: Με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου, τα Δελφινάκια τραγουδούν για την Άνοιξη και τραγούδια που επιλέγουν τα ίδια.

Εικαστικά: με μαρκαδόρους ιχνογραφούν σε χαρτί σχέδια, αντιγράφοντας από πρότυπο. Τα νήπια ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν παράλληλα με τη δασκάλα τους αντιγράφοντας από πρότυπο. Ζωγραφίζουν με πινέλα και τέμπερες έντομα της άνοιξης και σχέδια σε σχέση με τα επαγγέλματα.

Θεατρικό παιχνίδι: παίζουμε παντομίμα με τα επαγγέλματα.

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:  παίζουμε με πιο σύνθετα παζλ, περνάμε χάντρες σε κορδονάκι. 

Αδρή κινητικότητα: Βγαίνουμε στην αυλή για να τρέξουμε…να σκαρφαλώσουμε και να παίξουμε παιχνίδια!

 

Υπεύθυνες ομάδας, 

κ. Γιώτα και κ. Μαρίνα