Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Μαΐου

Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες

 

Μάιος…

Ποιος μήνας του χρόνου είναι συνδεδεμένος με τα λουλούδια; Πώς τον γιορτάζουμε;

Προφορικός λόγος-λαϊκή παράδοση:  Για το Μάιο  η λαϊκή σοφία έχει δώσει  παροιμίες. Διαβάζουμε μερικές από αυτές και συζητάμε πώς τον περιγράφουν.

 

Η γιορτή της μητέρας!

Εικαστικά: Παρατηρούμε πίνακες ζωγραφικής και εικόνες της Εκκλησίας που απεικονίζουν μητέρες με τα παιδιά τους. Σχολιάζουμε: ύφος, χρώματα, συναισθήματα και ζωγραφίζουμε ένα αντίστοιχο θέμα.

Μελέτη Περιβάλλοντος: Συζητάμε: όλα τα ζώα αναπαράγονται και κάνουν μικρά ζώα ίδια με αυτά. Ακόμη και τα ζώα της ζούγκλας, που τα θεωρούμε άγρια, είναι πολύ στοργικοί γονείς. Παρατηρούμε εικόνες και σχολιάζουμε πώς φροντίζουν τα ζώα τα μικρά τους.

 

Γνωρίζω τον κόσμο που ζω!

Μελέτη Περιβάλλοντος: Τί είναι η φύση; Γιατί την χρειαζόμαστε; Ας την ανακαλύψουμε… αγγίζοντας, βλέποντας, ακούγοντας, μυρίζοντας, ερχόμενοι σε επαφή μαζί της! Ποια είναι η σημασία της ισορροπίας της φύσης; Πώς μετράμε την ηλικία ενός δέντρου; Πώς μετράμε το ύψος του; Αξιοποιούμε κουκουνάρια για να παίξουμε και “άχρηστα υλικά” για να κατασκευάσουμε!

 

Προστατεύω τον κόσμο που ζω!

Μελέτη Περιβάλλοντος: Γνωρίζατε ότι στην φύση υπάρχουν πολλά ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν; Με τους Μεγάλους Αστερίες ανακαλύπτουμε ποια είναι αυτά τα ζώα, αντλούμε πληροφορίες από κάρτες και βιβλία γνώσεων για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μαθαίνουμε για τις απειλές που αντιμετωπίζει καθένα από αυτά και προτείνουμε λύσεις για την διάσωσή τους!

Σημείωση: το μήνα αυτό θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους υγρότοπους της Κεφαλονιάς.

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων:

Θεματική ενότητα: Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία: STEAM και η ΓΗ γυρίζει… ερευνώ και μαθαίνω για τη Γη και το Διάστημα.

Τα νήπια, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εργαστηρίου δεξιοτήτων, θα γνωρίσουν τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο και τα χαρακτηριστικά του, την κίνηση της γης, την Σελήνη, θα κατανοήσουν την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, θα ανακαλύψουν πώς δημιουργούνται οι εποχές του χρόνου…

 

 Στις μαθηματικές δραστηριότητες δημιουργούμε σύνολα μέχρι το 10, προσθέτουμε, αφαιρούμε, μοιράζουμε δίκαια…

 

Στις δραστηριότητες ανάγνωσης διαβάζουμε λέξεις και προτάσεις…

 

Στις δεξιότητες γραφής ολοκληρώνουμε την γνωριμία με τα γράμματα και  ενθαρρύνουμε την αναδυόμενη γραφή…

 

Στη  Μουσική Τα νήπια, με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου Θεοτοκάτου, τραγουδούν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη που έχουν μελοποιηθεί.

 

Στα Εικαστικά… Τα νήπια δημιουργούν την κάρτα για την γιορτή της μητέρας και ζωγραφίζουν με παστέλ.

 

Υπεύθυνη ομάδας

κ. Βάσω