Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Μαΐου

Ομάδα: Μικροί Αστερίες

 

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Οι Μικροί Αστερίες ενθαρρύνονται να επιλύουν συγκρούσεις. Πιο συγκεκριμένα,

 • σχολιάζουν αποδεκτούς και μη αποδεκτούς τρόπους επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ τους και τους συζητούν σε ομάδα,
 • ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις όλων όσων εμπλέκονται σε μια σύγκρουση,
 • προτρέπονται να κατανοούν ότι σε μια σύγκρουση και τα δύο μέρη έχουν «δίκιο» και ενθαρρύνονται στην εξεύρεση αμοιβαία ικανοποιητικών λύσεων με διαπραγμάτευση,
 • προτείνουν συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων: αμοιβαία κατανόηση συναισθημάτων και επιθυμιών, ανατοποθέτηση του προβλήματος, αναζήτηση και αξιολόγηση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης, επιλογή λύσης, αξιολόγηση του αποτελέσματος.

 

Γλώσσα:

Προφορικός Λόγος:

Συζητάμε: 

ο Μάιος: Ένας νέος μήνας έφτασε! Είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης. Η λαϊκή σοφία του έδωσε τα ονόματα: Λούλουδος, Τριανταφυλλάς, Πράσινος. Γιατί του έδωσαν αυτά τα ονόματα οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια; Ένας περίπατος στην περιοχή γύρω από το σχολείο θα μας πείσει πόσο του ταιριάζουν!!

Μαμά, μητέρα, μανούλα: Το μήνα αυτό γιορτάζει η μητέρα μας! Ποιες ομοιότητες παρατηρούμε ανάμεσα στις μανούλες των ζώων και στις δικές μας μανούλες; (Προστατεύουν και φροντίζουν τα μικρά τους, τα ταΐζουν, τους μαθαίνουν τα πρώτα πράγματα για την ζωή τους). Παρατηρούμε πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν μητέρες με τα παιδιά τους… (Μητρική στοργή, Η Γλυκοφυλούσα). Πώς νομίζουμε ότι αισθάνονται τα πρόσωπα των έργων; 

 

Γραπτός Λόγος: 

Γραφική προπόνηση: Οι Μικροί Αστερίες μυούνται στην γραφική κατεύθυνση, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Οι δραστηριότητες που συμμετέχουν έχουν στόχο την εξοικείωση με την χρήση του μολυβιού-εργαλείου και δεν αφορούν την εκμάθηση του γραπτού κώδικα. Σε φύλλα εργασίας κάνουν ασκήσεις γραφισμού, γράφουν το όνομά τους, αντιγράφουν τίτλους για τις ζωγραφιές τους… 

 

Παιδική Λογοτεχνία:

 • το φιλάκι στο χέρι, Συγγραφέας: Audrey Penn, Εκδόσεις: σιέλ
 • ΜΑΜΑ ,Συγγραφέας: Φρίντελ Σμίτ, Εκδόσεις: Πατάκη
 • Μαμά μ αγαπάς; Συγγραφέας: Barbara M. Joose, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Θα σ αγαπώ ότι κι αν γίνει, Συγγραφέας: Debi Gliori, Εκδόσεις Πατάκη
 • ο Ουρανός, Συγγραφέας: Nuria Roca & Carol Isern, Εκδόσεις: ΤζιαμπίρηςΠυραμίδα
 • το Φεγγάρι, Συγγραφέας: Nuria Roca & Carol Isern, Εκδόσεις: ΤζιαμπίρηςΠυραμίδα
 • Η Γη και το Διάστημα, Συγγραφέας: ΠασκάλΕντελάν, Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες
 • Ένα απίστευτο ταξίδι στο Διάστημα, Επιμέλεια: Ειρήνη Αποστόλου, Εκδόσεις: Σαββάλας
 • Βρισκόμαστε εδώ, σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη, Συγγραφέας: OliverJeffers, Εκδόσεις: Ίκαρος

 

Ξένη Γλώσσα:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με την αγγλική γλώσσα, με την Υπεύθυνη Αγγλικών: κ. Σωτηρία Παπαποστόλη.

 

Μαθηματικά:

Οι Μικροί Αστερίες μαθαίνουν τα γεωμετρικά σχήματα! Κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Θα αναγνωρίζουν την γεωμετρική τους μορφολογία και θα διαχωρίζουν ομοιότητες και διαφορές των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων τους. Σύντομα θα γνωρίζουν ότι κάθε σχήμα έχει συγκεκριμένο αριθμό γωνιών και πλευρών. 

 

Φυσικές Επιστήμες: 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Θεματική ενότητα: Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία: STEAM και η ΓΗ γυρίζει… ερευνώ και μαθαίνω για τη Γη και το Διάστημα.

Τα νήπια, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εργαστηρίου δεξιοτήτων, θα γνωρίσουν τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο και τα χαρακτηριστικά του, την κίνηση της γης, την Σελήνη, θα κατανοήσουν την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, θα ανακαλύψουν πώς δημιουργούνται οι εποχές του χρόνου…

 

Τέχνες:  

Μουσική: Τα νήπια, με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου Θεοτοκάτου, τραγουδούν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη που έχουν μελοποιηθεί.

Εικαστικά: Τα νήπια στο καλλιτεχνικό εργαστήρι ζωγραφίζουν λουλούδια και δημιουργούν κάρτα για την γιορτή της μητέρας!

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα: 

Οι Μικροί Αστερίες δημιουργούν αλυσίδες! Συνδέουν τους κρίκους μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του χεριού τους (αντίχειρα, δείκτη και μέσο) και εξασκούν τους μικρότερους μύες ώστε να τους χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και επιδέξια. 

Αδρή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες παίζουν με μπάλες (κύλισμα, πέταγμα, πιάσιμο, χτύπημα).

 

Σημείωση: το μήνα αυτό θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους υγρότοπους της Κεφαλονιάς.

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

κ. Βάσω