Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Ιανουαρίου

Ομάδα: Δελφινάκια

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Τα Δελφινάκια ενθαρρύνονται να κατανοούν ο ένας τον άλλον. Μαθαίνουν τη σημασία του μοιράσματος και της συνεργασίας.

 

Μαθαίνουμε για τo χειμώνα και τα ζώα που ζουν στις πολικές περιοχές 

Γλώσσα:

Προφορική επικοινωνία-συζήτηση:  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα; Πώς καταλαβαίνουμε αυτή την εποχή γύρω μας; Τί φοράμε τον χειμώνα και γιατί; Πάμε στις πολικές περιοχές και γνωρίζουμε τα ζώα που ζουν εκεί! 

Παιδική λογοτεχνία: διαβάζουμε παραμύθια εμπνευσμένα από την εποχή και με ήρωες τα ζώα που ζουν στις πολικές περιοχές.

 

Μαθηματικά: 

Τα Δελφινάκια θα ταξινομήσουν/ομαδοποιήσουν αντικείμενα με βάση τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Διαχωρίζουν υλικά της τάξης μας με βάση το χρώμα (ενδεικτικά: ταξινομούν τα τουβλάκια με βάση το χρώμα τους), το μέγεθος (ενδεικτικά: ταξινομούν τις μπάλες σε μικρές και μεγάλες), τα χαρακτηριστικά (ενδεικτικά: ταξινομούν τα ζώα ανάλογα με το πού ζουν: γη, θάλασσα, αέρας), το είδος (ενδεικτικά: ταξινομούν τα φρούτα και τα λαχανικά από τη γωνιά των κουζινικών)

 

Τέχνες:  

Μουσική: Με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου, τα Δελφινάκια τραγουδούν για τον χειμώνα και αγαπημένα τους τραγούδια.

Εικαστικά: τα Δελφινάκια με πινέλα και τέμπερες ζωγραφίζουντα γάντια για τον Χειμώνα, φτιάχνουν μία πολική αρκούδα με την τεχνική του κολλάζ, και με φαντασία και μαρκαδόρους ιχνογραφούν σε χαρτί σχέδια (παιδική φιγούρα, σπίτι, δέντρο, ήλιο). Τα νήπια ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν παράλληλα με τη δασκάλα τους αντιγράφοντας από πρότυπο. 

Θεατρικό παιχνίδι: ζωντανεύουμε το παραμύθι «Τα κατάφερες Μάρκο», της AmyHest, που μοιράζει ένα χειμωνιάτικο πρωινό μπισκότα στους φίλους του.

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:  παίζουμε με το ζυμαράκι και πλάθουμε ήλιους, παιδάκια, δέντρα, φίδια, χιονόμπαλες κι ό,τι μας προτείνει η φαντασία μας. Συνεχίζουμε να περνάμε χάντρες σε κορδονάκι και να συναρμολογούμε σύνθετα παζλ.

Αδρή κινητικότητα: με τα Δελφινάκια θυμόμαστε τα παραδοσιακά παιχνίδια: «η μικρή Ελένη», «αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό» και «περνά περνά η μέλισσα» και μαθαίνουμε το παραδοσιακό παιχνίδι: «το δακτυλίδι». Κάνουμε μουσικοκινητική και διασχίζουμε διαδρομές μέσα στην τάξη. Τα Δελφινάκια θα χρειαστεί να περπατήσουν, να τρέξουν, να πηδήξουν, να ισορροπήσουν, να κυλήσουν…

 

Υπεύθυνες ομάδας:
κ. Γιώτα, κ. Μαρίνα