Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Φεβρουαρίου

Ομάδα: Δελφινάκια

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:
Τα Δελφινάκια ενθαρρύνονται να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Αξιοποιείται η ρουτίνα «ο βοηθός της ημέρας» για να οριστεί το παιδί που θα βοηθάει τους συμμαθητές του και τις δασκάλες του σε διάφορες δραστηριότητες ή περιστάσεις…

 

Μαθαίνουμε για τα ζώα που ζουν στη σαβάνα και θυμόμαστε τα χαρακτηριστικά του χειμώνα
Γλώσσα:
Προφορική επικοινωνία-συζήτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα; Ποια φρούτα και ποια λαχανικά τρώμε τον χειμώνα; Τι φοράμε τον χειμώνα; Ποια ζώα πέφτουν σε χειμέρια νάρκη τον χειμώνα; Τι είναι η χειμέρια νάρκη; Τι είναι μία σαβάνα; Ποια είναι τα ζώα που ζουν εκεί; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Τί τρώνε; Τί γεννάνε;
Προφορική επικοινωνία: Παρατηρούμε: κάρτες που απεικονίζουν τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και ζώα που ζουν στη σαβάνα. Παίζουμε γρίφους με τα ζώα που ζουν στη σαβάνα.
Παιδική λογοτεχνία: διαβάζουμε παραμύθια για το χειμώνα και με ήρωες ζώα της σαβάνας. Ξεφυλλίζουμε βιβλία γνώσεων και μαθαίνουμε πληροφορίες για τα ζώα της σαβάνας.
Μαθηματικά: Συνεχίζουμε να ομαδοποιούμε αντικείμενα από τις συλλογές της τάξης μας. Δημιουργούμε μοτίβα της μορφής Α-Β-Α-Β.

Τέχνες:
Μουσική: Με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου, τα Δελφινάκια τραγουδούν για τα ζώα της σαβάνας και τραγούδια που έχουμε μάθει.
Εικαστικά: με μαρκαδόρους ζωγραφίζουμε σχέδια. Με πινέλα και τέμπερες ζωγραφίζουμε έναν ρινόκερο και ένα λιοντάρι.
Κατασκευές: δημιουργούμε την σύνθεση ενός σκούφου και γάντια.
Θεατρικό παιχνίδι: ζωντανεύουμε το παραμύθι «Έλμερ».

 

Φυσική Αγωγή:
Λεπτή κινητικότητα: παίζουμε με το ζυμαράκι και πλάθουμε ήλιους, παιδάκια, δέντρα, φίδια, χιονόμπαλες κι ό,τι μας προτείνει η φαντασία μας. Περνάμε χάντρες σε κορδονάκι. Φτιάχνουμε σύνθετα παζλ. Παίζουμε με τα μανταλάκια.
Αδρή κινητικότητα: Με τα Δελφινάκια κάνουμε Μουσικοκινητική. Διανύουμε διαδρομές με εμπόδια. Θυμόμαστε τα παραδοσιακά παιχνίδια «η μικρή Ελένη», «αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό», «περνά περνά η μέλισσα», «το δακτυλίδι» και «γύρω γύρω όλοι».

Υπεύθυνες ομάδας,
κ. Γιώτα και κ. Μαρίνα