Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Φεβρουαρίου

Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες

Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος, Φλεβάρης μεθυσμένος!
Προφορικός λόγος-Παιδική Λογοτεχνία-λαϊκή παράδοση: Διαβάζουμε την ιστορία του Φλεβάρη από το βιβλίο «τα παιδιά του χειμώνα» (Λ. Πέτροβιτς, εκδ. Πατάκη) και μια ιστορία από τη λαϊκή μας παράδοση που εξηγεί γιατί ο Φλεβάρης έχει λιγότερες ημέρες. Μαθαίνουμε παροιμίες για το Φλεβάρη, συζητάμε και ζωγραφίζουμε για αυτές. Μαθαίνουμε το μύθο της Αμυγδαλιάς..

Υγιεινή διατροφή
Προφορικός λόγος – Βιολογία: Τι είναι τα τρόφιμα; Σε ποιες ομάδες χωρίζονται και με ποιο κριτήριο; Συζητάμε για τα Δημητριακά, τα Γαλακτοκομικά, τα Φρούτα, τα Λαχανικά, το Κρέας και το Αυγό, τα Όσπρια, τα Λίπη και τα Λάδια, τα Γλυκά και τα Σνακ. Τι μας προσφέρουν; Τι σημαίνει και γιατί χρειάζεται να τρώμε ισορροπημένα; Συζητάμε για τα διατροφικά γεύματα μιας ημέρας (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) και το διατροφικό πιάτο. Δεν ξεχνάμε την σημασία του νερού και της σωματικής άσκησης… Συζητάμε από πού παίρνουμε τις τροφές και για τις ανάγκες των ανθρώπων σε άλλα μέρη της γης.

Τα νήπια θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες, με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, του ΕΥΖΗΝ. Το ΕΥΖΗΝ αποτελεί ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και έχει ως κύριο στόχο την διασφάλιση υγιούς ανάπτυξης των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. (https://eyzhn.edu.gr/)

Παιδική Λογοτεχνία:
• Τα παιδιά του Χειμώνα, Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις: Πατάκη
• Ο ωραίος Δαρείος, Συγγραφέας: Ζαραμπούκα, Εκδόσεις: Πατάκη
• Φρούτα, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
• Κρέας και ψάρι, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
• Λαχανικά, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
• Γάλα, τυρί, γιαούρτι, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
• Ψωμί και Δημητριακά, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας

Ελληνική Μυθολογία:
Οι Μεγάλοι Αστερίες βοηθούν τους Μικρούς Αστερίες στο ταξίδι τους με την Μυθολογία … Θυμούνται τους μύθους:
• Οδύσσεια: Οι Θεοί βοηθούν τον Οδυσσέα, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
• Οδύσσεια: Το ταξίδι αρχίζει, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
• Οδύσσεια: Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
• Οδύσσεια: Επιστροφή στην Ιθάκη, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

STEAM PARK
Με τους Μεγάλους Αστερίες συνεχίζουμε να αξιοποιούμε το εκπαιδευτικό πακέτο της LEGO Education: STEAM Park. Τα παιδιά με την δραστηριότητες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν, να παρατηρήσουν, να υποβάλουν ερωτήσεις και να γίνουν μέρος της μάθησής τους.

Απτικός Προγραμματισμός Ρομπότ
Οι Μεγάλοι Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το ρομποτικό ποντίκι Κόμπιτ. Δημιουργούν διαδρομές σε δάπεδο, βάζουν στην σειρά τις κάρτες εντολών προγραμματισμού για να φτιάξουν τον κώδικα, εισάγουν τις εντολές στο ρομποτικό ποντίκι. Θα φτάσει ο Κόμπιτ στο τυρί;

Στις μαθηματικές δραστηριότητες δημιουργούμε σύνολα μέχρι το 10, προσθέτουμε, αφαιρούμε, μοιράζουμε δίκαια… μαθαίνουμε την ώρα …
Πραγματοποιούμε δραστηριότητες ανάγνωσης… στις δεξιότητες γραφής ενθαρρύνουμε την αναδυόμενη γραφή..

Υπεύθυνη ομάδας,
κ. Βάσω