Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Φεβρουαρίου

Ομάδα: Μικροί Αστερίες

Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη:

Οι Μικροί Αστερίες, μέσα από την συμμετοχή τους και την συνεργασία τους σε ομαδικές δραστηριότητες στην σχολική τους ζωή, ενθαρρύνονται να:

 • ανταλλάσσουν απόψεις και να παίρνουν ομαδικά αποφάσεις σε μια δραστηριότητα,
 • μοιράζονται ρόλους, ώστε το κάθε παιδί να συμβάλει με το δικό του τρόπο στην ομαδική εργασία, 
 • σχολιάζουν την εμπειρία τους από τις ομαδικές δραστηριότητες, ενδεικτικά: τι τους άρεσε, τι τους δυσκόλεψε, τι τους δυσαρεστεί στις ομαδικές δραστηριότητες και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να είναι πιο ευχάριστες,
 • κατανοήσουν τα θετικά της ομαδικότητας (π.χ. «Η κατασκευή γίνεται καλύτερη όταν συμμετέχουν πολλοί»)
 • κάνουν προτάσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα από ψηφοφορίες.

 

Γλώσσα:

Προφορικός Λόγος:

Συζητάμε: 

η διατροφή: Τι είναι τα τρόφιμα; Σε ποιες ομάδες χωρίζονται και με ποιο κριτήριο; Συζητάμε για τα Δημητριακά, τα Γαλακτοκομικά, τα Φρούτα, τα Λαχανικά, το Κρέας και το Αυγό, τα Όσπρια, τα Λίπη και τα Λάδια, τα Γλυκά και τα Σνακ. Τι μας προσφέρουν; Τι σημαίνει και γιατί χρειάζεται να τρώμε ισορροπημένα; Συζητάμε για τα διατροφικά γεύματα μιας ημέρας (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) και το διατροφικό πιάτο. Δεν ξεχνάμε την σημασία του νερού και της σωματικής άσκησης…

Τα νήπια θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες, με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, του ΕΥΖΗΝ.  Το ΕΥΖΗΝ αποτελεί ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και έχει ως κύριο στόχο την διασφάλιση υγιούς ανάπτυξης των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. (https://eyzhn.edu.gr/

  

Γραπτός Λόγος:

Οι Μικροί Αστερίες πραγματοποιούν ασκήσεις Γραμμικού Ελέγχου σε φύλλα εργασίας. Τα νήπια ενθαρρύνονται να αποκτήσουν τον έλεγχο του μολυβιού σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο. Τα παιδιά χρειάζεται να βάλουν το μολύβι στο σημείο εκκίνησης και μετά να ακολουθήσουν τα σημεία αναφοράς μέχρι να φτάσουν στο τέλος μιας διαδρομής. Σταδιακά, δίνονται όλο και λιγότερα σημεία καθοδήγησης μέχρι να μην υπάρχει η ανάγκη για ενδιάμεσα σημεία αναφοράς.  Το σημαντικό σε αυτή την διαδικασία είναι οι Μικροί Αστερίες να καταφέρουν να ελέγξουν την πορεία του μολυβιού προσεκτικά από την αρχή μέχρι το τέλος.  Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν τα παιδιά και στην γραφή από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. 

 

Παιδική Λογοτεχνία:

 • Τα παιδιά του Χειμώνα, Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις: Πατάκη
 • Ο ωραίος Δαρείος, Συγγραφέας: Ζαραμπούκα, Εκδόσεις: Πατάκη
 • Φρούτα, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
 • Κρέας και ψάρι, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
 • Λαχανικά, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
 • Γάλα, τυρί, γιαούρτι, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας
 • Ψωμί και Δημητριακά, Συγγραφέας: Head Honor, Εκδόσεις: Σαββάλας

 

Ελληνική Μυθολογία:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν το ταξίδι με την Μυθολογία στο Προνήπιο… Γνωρίζουν τους μύθους:

 • Οδύσσεια: Οι Θεοί βοηθούν τον Οδυσσέα, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Οδύσσεια: Το ταξίδι αρχίζει, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Οδύσσεια: Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
 • Οδύσσεια: Επιστροφή στην Ιθάκη, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 

Ξένη Γλώσσα:

Οι Μικροί Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με την αγγλική γλώσσα, με την Υπεύθυνη Αγγλικών: κ. Σωτηρία Παπαποστόλη.

 

Μαθηματικά:

Οι Μικροί Αστερίες θα δημιουργήσουν, θα αντιγράψουν και θα επεκτείνουν Μοτίβα. Μοτίβο είναι η επανάληψη ενός επιλεγμένου στοιχείου ή μιας ομάδας στοιχείων. Τα Μοτίβα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής (στα υφάσματα, στα πλακάκια… βλέπουμε μοτίβα)! Τα νήπια έχουν την ικανότητα να αντιγράψουν ή να δημιουργήσουν ένα απλό μοτίβο με δύο στοιχεία, όπως Α-Β-Α-Β ή ΑΑ-ΒΒ. Η αναγνώριση, η αντιγραφή και η επέκταση μοτίβων θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την αίσθηση της αλληλουχίας που είναι απαραίτητη για να κατανοήσουν την διάταξη σε σειρά (Κουτσουβάνου, 2011). Οι Μικροί Αστερίες θα εξασκηθούν με την συγκεκριμένη μαθηματική έννοια, χρησιμοποιώντας αντικείμενα από τις συλλογές υλικών της τάξης και παρατηρώντας μοτίβα στα υφάσματα των ρούχων τους, στην φύση (ενδεικτικά: οι ρίγες στη ζέμπρα).

 

Φυσικές Επιστήμες: 

Παίζουμε με τις σκιές! Στέκομαι, όταν στέκεσαι, κινούμαι, όταν κινείσαι, αδύνατον να είμαι, όπου εσύ δεν είσαι… Πάντα κοντά σου βρίσκομαι, αν κάτι σε φωτίζει… Τι είμαι; Οι Μικροί Αστερίες χρησιμοποιούν φακούς και προσπαθούν να κατανοήσουν πώς δημιουργούνται οι σκιές, με ποιον τρόπο διαφέρουν οι σκιές τους, πώς αλλάζουν οι σκιές τους καθώς κινούνται…

 

Τέχνες:  

Μουσική: Οι Μικροί Αστερίες τραγουδούν με την βοήθεια του κυρίου Σπύρου τραγούδια για το Χειμώνα. 

Εικαστικά: Οι Μικροί Αστερίες στο καλλιτεχνικό εργαστήρι αξιοποιούν τέμπερες και πινέλα και δημιουργούν

 

Φυσική Αγωγή:

Λεπτή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες φτιάχνουν ψηφιδωτά. Καλούνται, χρησιμοποιώντας τα τρία δάχτυλα, τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο, να  τοποθετήσουν τις ψηφίδες με βάση το πρότυπο που τους έχει δοθεί ή να εκφραστούν δημιουργικά και με φαντασία, αξιοποιώντας τις ψηφίδες για να δημιουργήσουν μια δική τους παράσταση. 

Αδρή κινητικότητα:

Οι Μικροί Αστερίες συμμετέχουν σε διαδρομές στις οποίες χρειάζεται να τρέξουν, να πηδήξουν, να συρθούν, να κατρακυλήσουν, να κάνουν περάσματα… Οι Μικροί Αστερίες κάνουν Μουσικοκινητική.

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

κ. Βάσω