Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Δεκεμβρίου

Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες

 

τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά: 

 

Συζητάμε:

Η πόλη μας και τα σπίτια μας έχουν φορέσει τα γιορτινά τους… Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, Άγιοι Βασίληδες, φωτάκια και μυρωδιές από γλυκά, όλοι μας ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή, τα Χριστούγεννα. Τι γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Τι συνέβη πριν από πολλά πολλά χρόνια στη Βηθλεέμ; Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων; Συζητάμε για τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας για αυτές τις γιορτινές ημέρες. Στολίζουμε καράβι ή δέντρο τα Χριστούγεννα; Γιατί στέλνουμε κάρτες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Γιατί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά συνηθίζουν να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα κρατώντας το ρυθμό με το τριγωνάκι τους; Συζητάμε για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα παραδοσιακά γλυκά. Έχει φτάσει η παραμονή των Χριστουγέννων και τα καλικαντζαράκια ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης! Προσοχή! Μην σας πιάσουν! Ποιοι είναι όμως οι Καλικάντζαροι; Γνωρίζουμε τον δικό μας Άγιο Βασίλη, όπως τον απεικονίζουν οι εικόνες της εκκλησίας μας και όπως τον περιγράφουν τα βιβλία της. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς δώρα γίνεται; Δεν γίνεται! Κάθε δώρο είναι σύμβολο αγάπης, χαράς και ευχών για καλή τύχη! 

 

Παρατηρούμε:

Τον πίνακα ζωγραφικής: Κάλαντα, του Νικηφόρου Λύτρα. Σχολιάζουμε:  Σε ποια εποχή του χρόνου αναφέρεται ο πίνακας; Πώς το καταλαβαίνουμε; Μοιάζουν τα παιδιά του πίνακα με εμάς; Πώς είναι ντυμένα;   Γιατί το παιδί κρατάει ένα καλάθι; Παρατηρήστε τα χρώματα του πίνακα, είναι μέρα ή βράδυ; Αν ζωντάνευε ο πίνακας τι θα έλεγαν τα εικονιζόμενα άτομα; Πώς πραγματοποιούμε αυτό το έθιμο σήμερα; Ποια είναι η σημασία του; Διακρίνουμε: Πόσα άτομα απεικονίζονται στον πίνακα ζωγραφικής; Πόσα από αυτά είναι παιδιά; Ποιο παιδί κρατάει καλάθι; Ποια μουσικά όργανα παίζουν; Εντοπίζουν στον πίνακα ζωγραφικής συγκεκριμένα αντικείμενα που τους ζητούνται. 

 

Απολαμβάνουμε:

Την ενεργητική ακρόαση χριστουγεννιάτικων ιστοριών δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου…

 

Δημιουργούμε:

Γιρλάντες, ζυμαρένια στολίδια και χριστουγεννιάτικο μόμπιλ…

 

Τραγουδάμε:

Με την βοήθεια του μουσικού μας κ. Σπύρου για τα Χριστούγεννα.

 

Ζωντανεύουμε:

Την Ιστορία της Γέννησης…

 

Όλοι μαζί βιώνουμε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα… αγάπη, ενσυναίσθηση, κατανόηση, κοινωνικότητα, αλληλοβοήθεια, συντροφικότητα, μοίρασμα… προσπαθούμε να κατανοήσουμε το νόημα και το πνεύμα των Χριστουγέννων και να το υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας… 

Υπεύθυνες ομάδας, 

κ. Βάσω