Διαθεματικές Δραστηριότητες Μηνός Απριλίου

Ομάδα: Μεγάλοι Αστερίες

 

Απρίλης:

Προφορικός λόγος – λαϊκή παράδοση: Καλώς μας ήρθες, Απρίλη! Ή μήπως είναι και αυτό ένα από τα ψέματά σου; Ας γιορτάσουμε την Πρωταπριλιά! Ποιο είναι το πιο ευφάνταστο ψέμα που μπορούμε να σκεφτούμε; Εκτός από την πρώτη μέρα του Απρίλη, πρέπει να λέμε ψέματα; Τι μπορεί να συμβεί αν λέμε συνέχεια ψέματα και ποια είναι τα συναισθήματά μας όταν λέμε και όταν ακούμε ψέματα; 

 

Η Αρχαία Ελλάδα: 

Μαθαίνουμε για την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.

Συμμετέχουμε στον παιδικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιλέγοντας να ζωγραφίσουμε σε αγγεία τι θα θέλαμε εμείς να βρουν ως δική μας εικόνα οι άνθρωποι των επόμενων γενεών. Οργανώνουμε και πραγματοποιούμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης.

 

Το Πάσχα:

Προφορική επικοινωνία- συζήτηση: η ιστορία του Πάσχα, τα έθιμα, οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα φαγητά, τα γλυκίσματα, τα κόκκινα αυγά.

Παιδική λογοτεχνία: η Τουλιπίτσα (Ζωρζ Σαρρή), οι πεταλουδίτσες (Ε. Παλαιολόγου- Πετρώνδα),το λαγουδάκι της Λαμπρής(Α. Μεταξά), Πασχαλιά και Πασχαλίτσα(Λότη Πέτροβιτς), Πάσχα, Κυρίου Πάσχα (Γ. Γρηγοριάδου- Σουρέλη),ρωτάμε, συζητάμε και σχολιάζουμε.

Εικαστικά –χειροτεχνία: φτιάχνουμε κατασκευές για το Πάσχα… ζωγραφίζουμε με παστέλ, γνωρίζουμε τις αγιογραφίες της Σταύρωσης και του Μυστικού Δείπνου και  τα παιδιά τις ζωγραφίζουν με τον δικό τους τρόπο.

 

STEAM PARK

Οι Μεγάλοι Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το  εκπαιδευτικό πακέτο της LEGO Education: STEAM Park. Τα νήπια διερευνούν, παρατηρούν, υποβάλουν ερωτήσεις, καταγράφουν παρατηρήσεις, αναλαμβάνουν ρόλους, συνεργάζονται και ανακαλύπτουν…

 

Απτικός Προγραμματισμός Ρομπότ

Οι Μεγάλοι Αστερίες συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το ρομποτικό ποντίκι Κόμπιτ. Δημιουργούν διαδρομές σε δάπεδο, καταγράφουν ατομικά τον κώδικα και εισάγουν τις εντολές στο ρομποτικό ποντίκι. Ελέγχουν τον κώδικα. Εάν δεν φτάσει ο Κόμπιτ στο τυρί, αναζητούν το λάθος στον κώδικα και το διορθώνουν.

 

Εργαστήρι Δεξιοτήτων: Κεφαλονιά: Υγρότοποι

Αναπτύσσουμε μια σειρά δραστηριοτήτων για να αποκτήσουν τα νήπια ενδιαφέρον και βασικές γνώσεις για τους υγρότοπους, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των υγροτόπων της Κεφαλονιάς, να αντιληφθούν την αλληλένδετη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και  στο περιβάλλον. Εργαζόμαστε στο σχολείο πριν την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών μας επισκέψεων, στο πεδίο κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών  επισκέψεων και στο σχολείο μετά την ολοκλήρωση τους.

 

 Στις μαθηματικές δραστηριότητες δημιουργούμε σύνολα μέχρι το 10, προσθέτουμε, αφαιρούμε, μοιράζουμε δίκαια…

 

Στις δραστηριότητες ανάγνωσης λέξεις και προτάσεις…

 

Στις δεξιότητες γραφής ολοκληρώνουμε την γνωριμία με τα γράμματα και  ενθαρρύνουμε την αναδυόμενη γραφή…

 

Στη  Μουσική Τα νήπια, με την βοήθεια του μουσικού κ. Σπύρου Θεοτοκάτου, τραγουδούν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη που έχουν μελοποιηθεί.

 

Υπεύθυνη ομάδας, 

κ. Βάσω