Το Πάσχα.

Η «κυρά Σαρακοστή»,

Τετάρτη, 13 Μαρτίου.

Το Πάσχα πλησιάζει. Πόσος καιρός απομένει άραγε;  Η «κυρά Σαρακοστή» θα είναι το δικό μας ημερολόγιο. Έχει 7 πόδια, τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα θα κόβουμε και ένα πόδι . Το τελευταίο το Μεγάλο Σάββατο.

 

Πασχαλινό Εργαστήρι,

Τρίτη, 16 Απριλίου.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Το Πάσχα μαζί με την « εκ νεκρών Ανάσταση» του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο,  γιορτάζουμε και την Ανάσταση της  Άνοιξης  , το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του Χειμώνα.

Τα παιδιά με ανυπομονησία περιμένουν πότε θα βάψουν στο σπίτι τα κόκκινα αυγά, πότε ο νονός, η νονά θα τους φέρει τη λαμπριάτικη λαμπάδα.

Στο πασχαλινό μας εργαστήρι, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, τα παιδιά ετοιμάζουν τις κατασκευές τους.

        

Τα κουλούρια του Πάσχα,

Δευτέρα 15 & Τρίτη 16 Απριλίου.

«Πρωί – πρωί τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Απαραίτητο στη μέση το κόκκινο αυγό, ενώ καθεμιά τη στολίζουν όπως τους αρέσει. Τέτοια κουλούρια παίρναν τα παιδιά, τα βαφτιστήρια, ακόμα και τα παιδιά των φίλων.»

Εμείς πλάθουμε κουλουράκια για το Πάσχα σε διάφορα σχήματα, σαλιγκαράκια, καλαθάκια, πλεξίδες.

   

Ο Λάζαρος,

Πέμπτη, 18 Απριλίου.

Με τα νήπια συζητάμε για το ‘Λαζαροσάββατο’, το Σάββατο δηλαδή  πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, που ο λαός μας γιορτάζει την πρώτη Λαμπρή, την Έγερση του φίλου του Χριστού, του “αγέλαστου” Λαζάρου.  Γνωρίζουμε  τα έθιμα του Λαζάρου, φτιάχνουμε το Λάζαρο σε μια ξύλινη κουτάλα και μαθαίνουμε τα κάλαντα του Λαζάρου. Ολοκληρώνοντας, τα παιδιά κρατούν το “λαζαράκι” τους  και τραγουδούν.

 

Μεγάλη Εβδομάδα.

Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου.

«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.

Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.

Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός εχάθη.

Μεγάλη Πέμπτη, δάκρυ πέφτει.

Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολύ.

Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.

Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγά κι αρνί .»,

λέμε στην Κεφαλονιά.

Μεγάλη Τετάρτη και  τα νήπια συμμετέχουν στην  Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας.

         

Καλή Ανάσταση!