ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ      ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ”

 

Mιχαλιτσάτα,  Ληξούρι   Τηλ.& fax: 26710 9291

http://tokaravaki.com  

email: karavakivalsamou@gmail.com

 

 

Εσωτερικός   Κανονισμός   Λειτουργίας

Σχολικού  Έτους   2020-2021

 

 • Γνωρίζοντας ότι  η Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης  είναι  ο  επόμενος  σταθμός  κοινωνικοποίησης  μετά  την  οικογένεια,  θέλουμε  το  παιδί  να  αισθάνεται  το  χώρο  του σχολείου  οικείο  και  ζεστό.

Γι’  αυτό: δημιουργούμε ένα σχολείο που είναι αγαπητό, όπου τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι οικογένειές τους νιώθουν άνετα και ευχάριστα σαν το σπίτι τους. 

Στο καθημερινό πρόγραμμα παρέχονται στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι με υλικά και παιχνίδια ρόλων και έτσι οι μικροί μαθητές έχουν ευκαιρίες για  αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της αυτονομίας τους, για την έκφραση των συναισθημάτων τους. 

Στο Καραβάκι παιδιά και ενήλικες αναζητούμε την ευχαρίστηση στο να παίζουμε, να δουλεύουμε, να συνομιλούμε, να σκεφτόμαστε και να επινοούμε πράγματα συνεργαζόμενοι. 

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ  ότι πρωταρχική ανάγκη στην πρωτοσχολική  εκπαίδευση είναι να αναπτύξουν τα παιδιά μας την κοινωνική και την συναισθηματική νοημοσύνη τους. Αυτά είναι τα υλικά τα πιο απαραίτητα για να χτίσουν και στο μέλλον ένα γερό οικοδόμημα γνώσης. Έτσι, ΜΑΖΙ βάζουμε τα θεμέλια, όταν μαθαίνουμε στα παιδιά:

να είναι υπεύθυνα

να ενδιαφέρονται για τον κόσμο που τα περιβάλλει

-να πιστεύουν στον εαυτό τους

-να σέβονται τους άλλους,

-να τους δείχνουν αλληλεγγύη και να συνεργάζονται μαζί τους.

   

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

 • ΄Εναρξη σχολικού  έτους  Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020.
 • Δικαιολογητικά εγγραφής για παιδικό και βρεφικό τμήμα: α)  πιστοποιητικό  υγείας β) πιστοποιητικό γέννησης  και  γ)  δύο  φωτογραφίες.
 • Χωρισμός των  παιδιών  σε  ομάδες :

ΒΡΕΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Βρέφη -Καβουράκια :  Από  2  μηνών  έως  30  μηνών

ΠΑΙΔΙΚΟ  ΤΜΗΜΑ  Δελφινάκια :  Από  3  ετών   έως  4  ετών

 

Το ωράριο λειτουργίας της σχολικής μονάδας  έχει ως ακολούθως :
– Η προσέλευση των βρεφών και των νηπίων αρχίζει στις 7:30 και λήγει στις 9:00 π.μ.
– Τα βρέφη μπορούν να αποχωρούν μετά το μεσημεριανό γεύμα (από 13.30 μ.μ.,) -εφόσον το επιθυμούν οι γονείς-.

-Τα νήπια  μπορούν να αποχωρούν από τις 14: 30  και το αργότερο μέχρι τις 15:30.
–  Η παραλαβή των παιδιών γίνεται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους ή
ενήλικο πρόσωπο, που έχει εξουσιοδοτηθεί. Σε περίπτωση αλλαγής αυτού του προσώπου θα πρέπει οπωσδήποτε να μας έχετε ενημερώσει .

 • Για να διευκολύνετε την ένταξη βρέφους – νηπίου στο σχολείο και να βοηθήσετε στην κατεύθυνση αυτή :
  –  Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα, ώστε να
  μπορεί να ξυπνά εύκολα τα πρωινά και να ξεκουράζεται το μεσημέρι.
  –  Συμπεριλάβετε στη διατροφή του φρούτα, γιαούρτι, φυσικούς χυμούς και ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Αποφύγετε: σοκολάτες, γκοφρέτες, κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια, χυμούς με ζάχαρη και συντηρητικά..
  –  Κάθε αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού θα πρέπει να είναι αντικείμενο  συζήτησης των παιδαγωγών με τους γονείς.
  –  Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τους παιδαγωγούς για τις ιδιαιτερότητες του παιδιού (π.χ. στο φαγητό, ή τυχόν αλλεργίες).
  –  Στο σχολείο δεν χορηγούνται φάρμακα, αυτό αποτελεί ευθύνη του γονέα. Αν κάποιο παιδί ασθενήσει την ώρα που βρίσκεται στο σχολείο, οι παιδαγωγοί θα παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και θα καλέσουν τον κηδεμόνα να το παραλάβει.
 • Σε περίπτωση ασθένειας η απουσία δηλώνεται εγκαίρως από τους γονείς στη Διεύθυνση τού σχολείου . Κατά την επάνοδο του νηπίου στο σχολείο, μετά από απουσία  τριών(3) ημερών, απαιτείται ιατρική βεβαίωση. Όταν η απουσία παραταθεί πέραν των τριών (3) ημερών, απαιτείται ιατρική βεβαίωση στην οποία πρέπει να αναφέρεται η ασθένεια και να τονίζεται σαφώς η δυνατότητα του νηπίου να παρακολουθεί το πρόγραμμα του σχολείου χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της  νόσου.


Εκπαιδεύστε το νήπιο  σας :
–  Να ντύνεται και να ξεντύνεται μόνο του, να κρεμάει τα ρούχα του, να βάζει
και να βγάζει τα παπούτσια του.
– Να χρησιμοποιεί την τουαλέτα σωστά και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής
(πλύσιμο χεριών).
–  Να μαζεύει και να τακτοποιεί τα παιχνίδια του.

 • Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί :

Βασιλική Βαλσάμου ( Διευθύντρια & νηπιαγωγός-υπεύθυνη Νηπιαγωγείου)

     Βικτωρία Βαλσάμου (βοηθός βρεφονηπιοκόμος –συνοδός σχολικού       λεωφορείου)

Μάγια Τζαπασπισβίλι (Κοινωνική Λειτουργός & βοηθός νηπιαγωγού- υπεύθυνη παιδικού τμήματος))

Δήμητρα Τσιπολίτη ( βρεφονηπιοκόμος- υπεύθυνη  βρεφικού τμήματος)

     Μαγειρική Τραπεζοκόμος: Μαρία Σούλτη

Οδηγός σχολικού λεωφορείου :Διονύσης  Δελλαπόρτας

 • Εξωτερικοί  Συνεργάτες :

κ.  Βέρα  Ανευλαβή –  Ζερβού  (Παιδίατρος)

κ. Σπύρος  Θεοτοκάτος  (μουσικός- υπεύθυνος μουσικής αγωγής )

     

 • Το σχολείο  παραμένει  κλειστό :

 

 1. 20\10\2020 (Θρησκευτική Εορτή)
 2. 28\10\2021 (Εθνική Εορτή)
 3. 23\12\2020 έως και 06/01/2021(Διακοπές  Χριστουγέννων )
 4. 10\02\2021 (Θρησκευτική εορτή)
 5. 15\03\2021 (Καθαρά Δευτέρα)
 6. 25\3\2021 ( Εθνική Εορτή)
 7. 28\04\2021 έως και 03\05\2021 (Διακοπές  Πάσχα)
 8. 21\05\2021 (Εθνική Εορτή)
 9. 21\06\2021 (Αγίου Πνεύματος)

 

Η Διευθύντρια

Βαλσάμου Βασιλική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ\ΝΣΗ Π.Ε.&Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Δ\ΝΣΗ Π.Ε. Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 

«Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο  Νηπιαγωγείο – Βαλσάμου Βασιλική»

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σχολικού Έτους 2020-2021

 

Άρθρο 1

ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ –ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το σχολικό έτος του νηπιαγωγείου αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγείται η Βεβαίωση Παρακολούθησης Νηπίου, η οποία είναι ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

 

Άρθρο 2

2.1 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ

Σας γνωρίζουμε ότι στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-21, θα φοιτήσουν νήπια που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, νήπια  γεννημένα το 2015 και 2016.

 

2.2 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 Για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο απαιτούνται:

 α) Αίτηση εγγραφής

 β) Το πιστοποιητικό γέννησης των  αναζητείται από το Νηπιαγωγείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» από τον ΟΠΣΥΔ, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.

γ)Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του νηπίου, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

δ) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.) Στην περίπτωση των νηπίων  με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο  ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη κρατική αρμόδια υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του νηπίου στο νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 579/82 (ΦΕΚ 105/1982 Α΄) ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία.

 

2.3 ΕΠΑΝΑΦΟΙΤΗΣΗ ΝΗΠΙΩΝ

 

Νήπια, τα οποία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους υγείας που πιστοποιούνται με βεβαίωση ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας ή δημοσίου  θεραπευτηρίου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Α’ τάξη του δημοτικού, παραμένουν για μια ακόμη χρονιά στο νηπιαγωγείο, ύστερα από δήλωση του γονέα και τη σχετική έγκριση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών. (Σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8, του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α/3-8-2018), άρθρο 23, περί επανάληψης φοίτησης στο νηπιαγωγείο)

 

Άρθρο 3

 

3.1 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Η μεταφορά των νηπίων  από την κατοικία τους στο Σχολείο, και αντίστροφα, γίνεται είτε με  το σχολικό λεωφορείο που πληροί όλους τους όρους ασφαλείας, είτε με ευθύνη των γονέων. Αν χρειαστεί να παραλάβετε το παιδί σας από το Νηπιαγωγείο πριν από την καθορισμένη ώρα αναχώρησης, θα πρέπει να έχετε προηγουμένως ενημερώσει το σχολείο σχετικά. Όπως και στην περίπτωση που, για έκτακτο λόγο, επισκεφθείτε το Νηπιαγωγείο τις ώρες λειτουργίας του.  Για την σωστή λειτουργία του προγράμματος το πρωί τα νήπια θα πρέπει να είναι στο νηπιαγωγείο έως τις 8.30. Τα νήπια μπορεί να τα παραλαμβάνει από το σχολείο ή το σπίτι μόνο άτομο που μας έχετε υποδείξει, σε περίπτωση αλλαγής αυτού του προσώπου θα πρέπει οπωσδήποτε να μας έχετε ειδοποιήσει .

 

3.2 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟ

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του σχολικού λεωφορείου. Το σχολικό λεωφορείο παίρνει τα νήπια  από καθορισμένη στάση, στην οποία πρέπει να βρίσκονται λίγα λεπτά νωρίτερα από το πέρασμα του λεωφορείου. Στη διακίνηση των νηπίων το λεωφορείο διαθέτει  απαραίτητα και συνοδό. Για λόγους ασφαλείας και χρόνου παραμονής μέσα στο σχολικό λεωφορείο τα νήπια  θα παραλαμβάνονται και θα παραδίδονται από την συνοδό στην στάση τους, την προγραμματισμένη ώρα χωρίς καθυστερήσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιος να περιμένει το νήπιο στη στάση του λεωφορείου την ώρα που επιστρέφει από το Νηπιαγωγείο, η συνοδός έχει οδηγία να το επιστρέφει στο σχολείο, από όπου θα πρέπει έγκαιρα να το παραλάβουν οι γονείς του. Σε περίπτωση που κάποια μέρα αποφασίσετε να μη χρησιμοποιήσει το παιδί σας το σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώσετε έγκαιρα, τόσο τη συνοδό του σχολικού λεωφορείου όσο και την Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου. Το μεσημέρι το σχολικό λεωφορείο αναχωρεί από το Σχολείο στις 14: 30 και στις 15:30. Σε περίπτωση αλλαγής της καθορισμένης ώρας παραλαβής ή επιστροφής των νηπίων, το σχολείο σας ενημερώνει εγκαίρως.

 

3.3 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Οι γονείς που έχουν αναλάβει οι ίδιοι την μεταφορά του νηπίου τους θα το παίρνουν και θα το φέρνουν την ώρα που έχει καθορισθεί από το σχολείο. Το πρωί από τις 8.00-8.30 και το μεσημέρι από τις 13.00-13.15,για όσα νήπια φοιτούν στο Υποχρεωτικό  Πρωινό χωρίς σίτιση και μεταφορά  και στις 15:30 για όσα νήπια φοιτούν στο Υποχρεωτικό  Πρωινό με σίτιση και μεταφορά  και παραμένουν φιλοξενούμενα στον παιδικό σταθμό. Σας παρακαλούμε να τηρείτε σχολαστικά την ώρα προσέλευσης του παιδιού σας στο Σχολείο και την ώρα αναχώρησης του από αυτό, για να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου.

 

Άρθρο 4

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

είναι να διευρύνει το φάσμα των εμπειριών των παιδιών. Nα τα βοηθήσει να ερευνήσουν τα στοιχεία του κόσμου που υπάρχουν γύρω τους, τον εαυτό τους , τα άλλα παιδιά, τον κόσμο του παιχνιδιού και το κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι τα νήπια θα βοηθηθούν να αναπτυχθούν: σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά.

 

Άρθρο 5

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ακολουθούν το εκάστοτε ισχύον αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα των αντιστοίχων τύπων δημοσίων σχολείων (αρ. 4, παρ.1, του Νόμου 682/77- ΦΕΚ 244/1977Α).

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα είναι το ίδιο που εφαρμόζεται στα δημόσια Νηπιαγωγεία ( ΦΕΚ 304/2003 τ. Β ).

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει όσα προβλέπει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) τού Υπουργείου Παιδείας, αλλά ενισχύεται με επιπλέον εξειδικευμένες δραστηριότητες (Μουσική Αγωγή, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι,  Μουσικό -Κινητική Αγωγή,  Φιλαναγνωστικές Δράσεις, Πειράματα, Αγγλικά, Ελληνική Παράδοση, Μουσειακή Αγωγή).

Άρθρο 6

 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΥ  από τη νηπιαγωγό στηρίζεται:

α)Στις πληροφορίες που παρέχει η οικογένεια για το ιστορικό της ανάπτυξης του νηπίου και την εκτίμηση της συμπεριφοράς του στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον.

β)Στη συνεχή παρατήρηση της συμπεριφοράς του νηπίου στο νηπιαγωγείο.

γ)Στις εκτιμήσεις της νηπιαγωγού για το βαθμό ανταπόκρισης του νηπίου στους επιμέρους στόχους του επίσημου αναλυτικού προγράμματος.

 

Άρθρο7

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η ενημέρωση των γονέων γίνεται εκτός διδακτικού ωραρίου μετά από πρόσκληση της νηπιαγωγού. Η ενημέρωση γίνεται συλλογικά όταν πρόκειται για γενικά θέματα και για θέματα λειτουργίας του νηπιαγωγείου και προσωπικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν συγκεκριμένο νήπιο. Για το σχολικό έτος 2020-2021 ορίζεται ημέρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών η πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα .Οι ώρες συνεργασίας ορίζονται κατόπιν επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών.

Σας συνιστούμε να ανταποκρίνεστε στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και να συμμετέχετε στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών που οργανώνονται και οποίες θα σας γνωστοποιούνται έγκαιρα, με σχετικά ενημερωτικά σημειώματα . Η επικοινωνία σας με τη νηπιαγωγό του παιδιού σας είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενημερώνεστε για την πρόοδο του. Εκτός από τις απογευματινές συγκεντρώσεις για τις οποίες θα ενημερώνεστε με τις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, υπάρχει και η δυνατότητα να έχετε τηλεφωνική ή προσωπική επικοινωνία σε καθημερινό χρόνο με τις υπεύθυνες παιδαγωγούς κάθε τμήματος. Οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει που να αφορά στο παιδί σας μη διστάσετε να το συζητήσετε με το αρμόδιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν κρίνετε ότι, για κάποιο σοβαρό λόγο, πρέπει εκτάκτως να συναντηθείτε με την νηπιαγωγό του παιδιού σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο και να ζητήσετε να σας οριστεί ημέρα και ώρα συνάντησης μαζί της.

Άρθρο 8

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

8.1 Οι διδακτικές επισκέψεις σε διάφορους χώρους έχουν ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και μορφωτικό σκοπό και πραγματοποιούνται εντός διδακτικού ωραρίου.

8.2 Οι γιορτές στο νηπιαγωγείο είναι περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτές εκδηλώσεις που οργανώνονται είτε με την ευκαιρία μια γιορτής (π.χ. η γιορτή των Χριστουγέννων) είτε ενός σημαντικού για τη σχολική ζωή γεγονότος (π.χ. η γιορτή για το τέλος της χρονιάς).  Η προετοιμασία των γιορτών δεν είναι αποκομμένη από την καθημερινή παιδαγωγική εργασία στο νηπιαγωγείο, αντίθετα αποτελεί μέρος και συνέχειά της. Κατά την προετοιμασία των εορτών η έμφαση δίνεται στη διαδικασία, κατά την οποία ενεργοποιείται και διατηρείται το ενδιαφέρον το παιδιών. Παράλληλα τους δίνονται ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση με στόχο το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα τους. Κάθε νήπιο , αν θέλει μπορεί να εορτάσει τα γενέθλια ή την ονομαστική του εορτή στην τάξη, μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του. Μπορεί να φέρει τούρτα ή γλυκά στο Νηπιαγωγείο .

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς προβλέπεται η οργάνωση εκδήλωσης, που εντάσσεται  στην όλη εργασία του σχολείου.

8.3 Το Νηπιαγωγείο παίρνει μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής.

8.4 Εκκλησιασμός των νηπίων μπορεί να γίνεται ύστερα από απόφαση του διδακτικού προσωπικού, εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες και εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση τους στο Ναό.

 

Άρθρο 9

 

ΣΙΤΙΣΗ

Τα  νήπια που παρακολουθούν το διευρυμένο πρόγραμμα γευματίζουν στο σχολείο. Η ώρα του μεσημεριανού γεύματος δεν καλύπτει μόνο βιολογικές ανάγκες αλλά έχει και παιδαγωγική αξία. Κατά τη διάρκεια του, προσφέρονται ευκαιρίες στα νήπια να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να κατακτήσουν διάφορες δεξιότητες καθώς συμμετέχουν ενεργητικά σε όλη τη διαδικασία. Θεωρείται σημαντικό να δίνεται στα νήπια ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γευματίζουν, ήρεμα, αργά και χωρίς θόρυβο. Τα γεύματα παρασκευάζονται από άριστης ποιότητας και φρέσκα υλικά, καθημερινά, μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου, βασισμένα σ’ ένα πλήρες, υγιεινό και μεσογειακό διαιτολόγιο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Υπάρχει ενημέρωση των γονέων για το καθημερινό μενού κάθε μήνα. Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο συγκεκριμένο φαγώσιμο ή άλλου λόγου υγείας του παιδιού, οι γονείς παρακαλούνται να ενημερώνουν το Νηπιαγωγείο εγκαίρως.

Άρθρο 10

 

ΕΟΡΤΕΣ- ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Το Νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί:

 • Τα Σάββατα και τις Κυριακές
 • Την 20η Οκτωβρίου (τοπική θρησκευτική εορτή)
 • Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή )
 • Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
 • Την Καθαρή Δευτέρα
 • Την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)
 • Από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
 • Την 1η Μαΐου
 • Την 21η Μαΐου(τοπική εθνική εορτή)
 • Την εορτή του Αγίου Πνεύματος

                                                  

Άρθρο 11

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

11.1Τα δίδακτρα που καθορίζονται από τον κανονισμό αυτό, είναι ετήσια και υποχρεωτικά για όλα τα νήπια που φοιτούν σε κάθε τμήμα χωριστά. Το ποσό των διδάκτρων για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Εμπορίου, πριν τις εγγραφές του σχολικού έτους που θα φοιτήσουν τα παιδιά. Στα καθορισμένα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και τα τροφεία.

 Οι υπόχρεοι στην καταβολή διδάκτρων γονείς-κηδεμόνες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι: 1. Η απαλλαγή από τις οικονομικές υποχρεώσεις του γονέα στο σχολείο υφίσταται εφόσον η διεύθυνση ενημερωθεί γραπτώς για τη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ένα (1) μήνα πριν από την πραγματοποίηση της διακοπής. Σε αντίθετη περίπτωση οι σχετικές οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να υφίστανται απέναντι στο Νηπιαγωγείο. 2. Το ποσό που καταβλήθηκε για την εγγραφή ή επανεγγραφή ενός νηπίου δεν επιστρέφεται, αν το νήπιο  δεν φοιτήσει τελικά στο Νηπιαγωγείο 3. Σε περίπτωση που ένα νήπιο  αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ο γονέας κηδεμόνας του έχει την υποχρέωση να καταβάλει τα δίδακτρα για τους μήνες που φοίτησε το παιδί. Στα δίδακτρα μπορεί να συμφωνηθεί μείωση όταν: α) γίνεται εφ άπαξ καταβολή στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και β) όταν  πρόκειται για 2 ή περισσότερα αδέλφια. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους δεν γίνεται αύξηση των διδάκτρων.

 

11.2 Τα δίδακτρα του Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2020-2021 καθαρίζονται στο ποσό των 3400 ευρώ για φοίτηση νηπίου στο Υποχρεωτικό Πρωινό  τμήμα του Νηπιαγωγείου  με σίτιση και μετακίνηση με το σχολικό.

Αναλυτικότερα :                               

Τα δίδακτρα καταβάλλονται  σε δέκα (10) μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Επιπλέον:

τον μήνα Σεπτέμβριο (με την έναρξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων)  καταβάλλεται ποσό 50 ευρώ(υλικά )

Τους μήνες Δεκέμβριο και Απρίλιο καταβάλλεται επιπλέον και  το ποσό των 200 και 150 ευρώ αντίστοιχα .

Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων- εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές εκδρομές, ενοικίαση ή αγορά στολών για σχολικές εκδηλώσεις ή συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετοχή γονέων σε κύκλους συναντήσεων γονέων), που παρέχονται από το Νηπιαγωγείο  εφόσον ο γονιός τις επιλέξει θα επιβαρύνουν οικονομικά τον ίδιο .

 

Άρθρο 12

 

12.1 ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι γονείς με την εγγραφή του νηπίου , καλούνται να υπογράψουν Δήλωση Συναίνεσης για χρήση και προβολή υλικού από τη σχολική ζωή και έργα του παιδιού τους (σε έντυπη , ηχητική, οπτική ή video μορφή) να μπορούν να προβάλλονται σε διαφημιστικό ή άλλο υλικό προβολής του Σχολείου (ψηφιακό ή αναλογικό έντυπο ή ηλεκτρονικό).

 Η Δήλωση Συναίνεσης είναι προαιρετική και οι γονείς δικαιούνται να αρνηθούν.

12.2 ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 Προσωπικά στοιχεία νηπίων (ονοματεπώνυμο) δεν θα εμφανίζονται σε φωτογραφίες • Προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνα) δεν θα αποκαλύπτονται • Το Νηπιαγωγείο  δεν έχει δικαίωμα πώλησης τέτοιου υλικού σε τρίτο • Η διάρκεια της συναίνεσης ξεπερνάει τη διάρκεια φοίτησης του νηπίου  που απεικονίζεται.

12.3 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Το Νηπιαγωγείο  διατηρεί το δικαίωμα να εκθέσει, φωτογραφήσει, δημοσιεύσει, προβάλλει καλλιτεχνικά/ μουσικά/ λογοτεχνικά ή άλλα έργα που τα νήπια  θα δημιουργήσουν στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς τα έργα επιστρέφονται στα νήπια , εκτός απ’ αυτά που έγιναν με ομαδική συμμετοχή των παιδιών.

 

   Άρθρο 13

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η τήρηση όλων των διατάξεων του παρόντα κανονισμού από τους: Ιδιοκτήτρια &  Προϊσταμένη , Νηπιαγωγούς, Γονείς και Νήπια  αποτελεί βασική υποχρέωση τους. Η μη συμμόρφωση ή η παράβαση των διατάξεων του παρέχει το δικαίωμα στην Εποπτεύουσα Αρχή να λάβει αναγκαία μέτρα για κάθε παραβάτη. Ο κανονισμός αυτός δίνεται σ’ όλους τις γονείς ή κηδεμόνες των νηπίων  στην αρχή του σχολικού έτους με υπογραφή σε απόδειξη και έτσι η παραλαβή του από το σχολείο αποτελεί δήλωση αποδοχής των όρων από μέρους του γονέα. Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση αυτού γνωστοποιείται με απόδειξη στο γονέα και το τροποιητικό ενσωματώνεται στον παρόντα κανονισμό. Για να έχει ισχύ ο κανονισμός αυτός πρέπει να έχει εγκριθεί από την  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Κεφαλληνίας  που υπάγεται το Νηπιαγωγείο, σύμφωνα με το Νόμο.

 

Μιχαλιτσάτα 29 Ιουνίου 2020                                                                                                                      

 

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Βασιλική Βαλσάμου